Els estímuls econòmics no poden contribuir a exacerbar la crisi climàtica i ambiental

És advocada i directora de l'Institut Internacional de Dret i Medi Ambient (IIDMA).
01/06/2020 - 12:22

Article originalment publicat per Fundació CONAMA en castellà i traduït al català per part de Sostenible.cat amb el seu permís i de l'autor.


La pandèmia Covid-19, prèviament advertida des de diversos àmbits, ha estat una sacsejada tant a la nostra manera de vida com al nostre sistema econòmic. L'any passat els científics en l'informe IPBES ja alertaven sobre l'amenaça que representen els virus zoonòtics, i el seu possible augment, generat principalment per les activitats humanes. Ara que aquestes advertències s'han convertit en realitat, la resposta a aquesta emergència sanitària no pot seguir ignorant-ho.

"La transgressió dels límits del nostre planeta, produïda pel canvi climàtic o la destrucció de la biodiversitat, tan vinculats a aquesta pandèmia, ha estat propiciada pels fluxos monetaris, que han donat suport a activitats que destrueixen la biodiversitat i / o que exacerben el canvi climàtic"

La transgressió dels límits del nostre planeta, produïda pel canvi climàtic o la destrucció de la biodiversitat, tan vinculats a aquesta pandèmia, ha estat propiciada pels fluxos monetaris, que han donat suport a activitats que destrueixen la biodiversitat i / o que exacerben el canvi climàtic.

Juntament amb les mesures de caràcter sanitari per fer front a aquesta pandèmia a Europa, l'aturada de l'activitat econòmica ha impulsat mesures de suport i estímul a la nostra economia per part de la UE. Alguns exemples són el Programa de compres d'emergència davant de la pandèmia, aprovat a l'abril pel Banc Central Europeu, per un import de 750.000 milions d'euros fins a final d'any, que se sumen als 120.000 milions d'euros acordats el 12 de març , representant en el seu conjunt, el 7,3% de l'PIB de la zona de l'euro, o els ajuts o rescat a companyies aèries europees.

Per a una resposta encertada s'ha de considerar que, abans de la pandèmia, ens trobàvem en una situació d'emergència climàtica i ambiental que va impulsar l'adopció del Pacte Verd de la Unió Europea al desembre passat. Tal és així, que el Consell Europeu va adoptar, en la reunió de el passat 23 d'abril, el full de ruta per al Pla de Reconstrucció "Cap a una Europa més resilient, sostenible i justa" en el qual es fa èmfasi en la transició ecològica, la transformació digital com a elements essencials per a la reactivació i modernització de l'economia, juntament amb l'economia circular, demanant una inversió sense precedents en aquests àmbits.

"Moltes de les ajudes que s'estan acordant per institucions europees i nacionals no tenen en compte aquesta transició ecològica urgent i necessària. Aquests paquets i estímuls que s'estan atorgant no imposen condicionalitat ambiental alguna"

Tot i això, moltes de les ajudes que s'estan acordant per institucions europees i nacionals no tenen en compte aquesta transició ecològica urgent i necessària. Aquests paquets i estímuls que s'estan atorgant no imposen condicionalitat ambiental alguna. Recordem que es tracta de diners dels contribuents europeus. Si la UE ha de complir amb l'Acord de París i pretén reduir entre un 50% i un 55% les seves emissions per a 2030, és fonamental que aquestes ajudes s'atorguen amb requisits ambientals per poder complir amb els compromisos que formen part del nostre estat de dret.

El mateix secretari general de les Nacions Unides, durant la seva intervenció en el diàleg de Petersburg a finals d'abril, va fer una crida per acabar amb els subsidis als combustibles fòssils. Crida l'atenció que, el 2001, la mateixa Unió Europea, amb l’Estratègia de Göteborg per al Desenvolupament Sostenible, es va comprometre a eliminar aquests subsidis per al 2010, cosa que no s'ha complert.

A hores d'ara, la UE està treballant per aprovar més ajudes a tres importants xarxes de seguretat per als treballadors, les empreses i els estats, que suposa un paquet per valor de 540.000 milions d'euros, juntament amb un fons de recuperació.

Aquests ajuts han d'estar alineades amb el Pacte Verd que es va plantejar per desvincular l'ús dels recursos naturals i la destrucció dels serveis ecosistèmics del desenvolupament econòmic.

Al costat de la necessitat d'acabar amb els subsidis als combustibles fòssils, és urgent la reforma fiscal que elimini els incentius a activitats que posen en risc l'equilibri dels ecosistemes.

Juntament amb els fluxos de diners públics, no podem oblidar en aquesta equació de flux monetari al sector financer ja que té un paper fonamental perquè aquest Pacte Verd sigui possible, assegurant que les seves inversions i productes fomentin activitats sostenibles, en línia amb el que indica la recentment adoptada taxonomia o classificació que estableix criteris per a qualificar una inversió com a sostenible.

El full de ruta del Pla de Recuperació de la UE remarca que, tot i que les crisis necessiten mesures excepcionals, el ple respecte a l'estat de dret, de què formen part l'Acord de París, el Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, juntament amb un gran nombre de directives i reglaments de la UE dirigits a protegir el medi ambient, no és negociable. Per això, tots els estímuls que s'atorguin han de respectar-lo. Si així succeeix, a la Unió Europea podrem demostrar que un altre model econòmic és possible i liderar i impulsar els canvis necessaris en el pla global per no posar en risc la nostra supervivència com a espècie.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El nou projecte als municipis d’Orpí, Santa Maria de Miralles i Carme, suposaria la dinamització econòmica sostenible i l’arrelament de joves al territori.

BOSCAT recolza l’Associació de propietaris Miralles-Orpinell per impulsar un projecte Holístic regenerador de la Vall del Carme, a la comarca de l’Anoia, i reclama l’atenció de les administracions a aquesta iniciativa innovadora nascuda des del territori i generadora del paisatge resilient al canvi climàtic que necessita Catalunya

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí