Fer, fabricar, imprimir

Produir sense residus comença a ser possible mitjançant la innovadora impressió d’objectes
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
24/10/2013 - 00:00

Durant mil·lennis, els humans van fer les coses amb les mans: fletxes, ceràmica, fil i roba... En els darrers tres segles, van aprendre a produir-les a màquina i a l'engròs: la Revolució Industrial es va basar en les fàbriques. Fins que, en la darrera dècada, hem començat a imprimir-les. De manera incipient, però efectiva, es poden ja produir, sense torns, motlles o cisalles, peces dissenyades per ordinador. Surten d'una impressora 3D.

L'ESA (Agència Espacial Europea) acaba de fer un pas decisiu en aquesta direcció. Al London Science Museum, ha presentat les primeres peces en aliatge de tungstè impreses en 3D. Fins fa poc, només s'imprimien objectes amb resines plàstiques; la NASA i l'ESA ja han imprès aquest any peces metàl·liques. Peces complexes, difícils d'emmotllar, fresar i polir, surten acabades i perfectes de la impressora, en un moment. Fascinant.

Les arts gràfiques van viure anys enrere una revolució semblant. De les lletres de plom, la pedra litogràfica i la impressió mitjançant enormes màquines infernals hem passat a compondre, escanejar, maquetar i fins imprimir amb un simple ordinador de sobretaula. Com en l'innovador projecte de l'ESA, que s'anomena AMAZE (Additive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste & Efficient Production). Ràpid, net, eficient i sense residus: d'un quilo de metall surt un quilo de peces.

Les aplicacions de la impressió en 3D són innombrables. Tothom podrà dissenyar i fabricar-se coses, des de peces de recanvi introbables, fins a objectes singulars. D'aquí quinze o vint anys, la producció estarà tan lluny de les fàbriques actuals com els smartphones n'estan dels vells telèfons fixos amb operadora. Llàstima que cap de les 28 empreses que hi ha darrere del projecte AMAZE no sigui d'aquí. Massa totxana, massa poca R+D. La nostra crisi no és només de facturació...

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, Director general d'ERF
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí