Humil elogi a 40 anys de trajectòria

Opinió
Doctora en Ciències Biològiques
20/01/2025 - 11:18

Compleix 40 anys la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA) que ha contribuït en programes d'educació ambiental clau per a l’escola catalana, com és el cas d’Escoles Verdes.

L’associació va promoure el primer document estratègic d’educació ambiental a Catalunya a través del Fòrum 2000 Foto: Membres de la SCEA durant la seva creació. Cedida



Aquest gener compleix 40 anys la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), una associació que, malgrat les dificultats, ha sabut resistir i mantenir viva la seva missió des de la seva fundació el 1985. Va néixer de l’impuls d’una colla de persones que, des de finals dels anys setanta, desenvolupaven iniciatives diverses per promoure el coneixement de l’entorn i la protecció del medi ambient, especialment a través d’itineraris i escoles de natura. 

Des de la seva creació, aquest col·lectiu ha estat la casa comuna de les persones que s’identifiquen com a educadores ambientals a Catalunya i que s’autoorganitzen per enfortir la seva identitat, millorar la seva tasca i influir en el context social per tal d’estendre cultura de sostenibilitat. L’associació actua com a paraigua per a persones i equips que treballen en diferents àmbits de l’educació ambiental, s’enriqueix de l’experiència de tothom i dona visibilitat a la feina conjunta.

Al llarg de la seva trajectòria l'SCEA ha tingut un paper rellevant sobretot en l’autoformació del col·lectiu. Va promoure el primer document estratègic d’educació ambiental a Catalunya a través del Fòrum 2000 i continua impulsant la reflexió i l’intercanvi en el sector, amb una implicació significativa en el Congrés Nacional d’Educació Ambiental. A més, el Servei de Documentació (SDEA, en conveni amb l’Ajuntament de Barcelona), amb la seva tasca d’assessorament i els seus reculls i maletes, així com nombroses publicacions, contribueixen a aquesta formació permanent, al costat dels cursos i els tallers que l’associació programa regularment. 

Des de la seva creació ha estat la casa comuna de les persones que s’identifiquen com a educadores ambientals a Catalunya i que s’autoorganitzen per enfortir la seva identitat.

També cal destacar la tasca feta sobre la professionalització. Amb el suport de la Generalitat i la participació de consultors i experts, s’ha treballat per diagnosticar la situació i definir perfils, amb la voluntat de dignificar la professió i dotar-la de recursos. 

En el terreny de la coordinació, l'SCEA ha procurat animar el treball conjunt dels equipaments d’educació ambiental des de la seva creació. En l’àmbit dels Pirineus, forma part de la xarxa transfronterera Pirineus Vius. Així mateix, és activa en la federació espanyola i ha participat sovint en projectes internacionals. 

Pel que fa al sistema educatiu formal, l’associació ha contribuït en programes clau per a l’escola catalana, com és el cas d’Escoles Verdes. Així mateix, durant molts anys, va fer el seguiment de la conferència internacional de joves Tinguem Cura del Planeta. 

Tot i la bona feina feta en els seus 40 anys de vida, no ha aconseguit passar gaire dels dos centenars de socis i no ha arribat a tenir la capacitat d’incidència que seria desitjable. El camí no ha estat fàcil, ha experimentat alts i baixos, moments de fragilitat i desafiaments interns i externs. La persistència de l’entitat, aconseguida sovint a contracorrent, és un valor en si mateixa, i també ho és la seva diversitat generacional, malgrat que la mitjana d’edat ha anat augmentant amb el temps i sempre és saludable incorporar més persones joves.

Cal reconèixer, també, el seu valor com a organització estable de referència i el paper d’interlocució que té davant de les institucions. Així mateix, mitjançant la gestió de l’aula ambiental del Bosc de Turull (Barcelona), on té la seu des de 2014, treballa directament amb la població del barri d’aquest equipament i desenvolupa una àmplia programació d’activitats per a tothom, sovint en col·laboració amb altres entitats.

Els socis i les sòcies valoren l'SCEA com a comunitat i espai de trobada i intercanvi on es creen vincles de confiança, per l’oferta de formació, assessorament i recursos, i com a organització experta referent, amb veu i representativitat. 

Tenim el convenciment que cal mantenir espais de reflexió i treball com l'SCEA, que preservin un discurs crític i autònom des d’una perspectiva professional i compromesa. I que, al marge de les administracions i no tan subjectes als canvis polítics, permetin consolidar una acció i una professió que és més necessària que mai i que no ha assolit encara la rellevància social que li correspon. 

Des de la humilitat, doncs, ens felicitem per la feina feta i desitgem llarga vida a aquesta iniciativa. Que amb l’experiència acumulada, sàpiga mirar endavant amb la determinació de seguir aportant valor, aprenent dels reptes i consolidant el seu paper en la construcció del futur.
 


 

Categories: 

Relacionats

Butlletí