La indústria del llibre també està obligada a reduir el seu impacte ambiental

30/05/2023 - 18:42

La diada de Sant Jordi, que just celebràvem fa un mes, serà una de les més recordades d’aquesta dècada. Són molts els factors que ho van fer possible, i segons informa la Cambra del Llibre es van vendre 1,87 milions d’exemplars de llibres.

Poc abans de Sant Jordi, l’Institut de l’ecoedició de Catalunya feia públiques unes dades interessants: l’any 2019, on a Catalunya es van imprimir 128 milions d’exemplars de llibres, l’impacte ambiental del sector editorial va ser de 60.928 tones de CO₂. Aquesta xifra es desprèn d’una mitjana de 476 grams de CO₂ per exemplar. Coneixent aquesta dada podem prendre mesures per a la seva minimització.

"L’any 2019, a Catalunya es van imprimir 128 milions de llibres amb un impacte ambiental de 476 grams de CO₂ per exemplar."

L’Institut de l’Ecoedició de Catalunya, que aquest mes de maig celebra el seu primer aniversari i que ja compta amb gairebé una vintena d’associats, ofereix una proposta per a calcular, minimitzar i comunicar l’impacte ambiental dels llibres en paper. I a més, de manera verificada. És el que anomenen el segell de l’ecoedició, que verifica tres aspectes fonamentals.


Producció local.

El llibre s’ha de produir en el seu territori de distribució. Una decisió com aquesta pot implicar una reducció des del 50 al 85% de les emissions.

 

Ús de paper certificat FSC.

El paper és l’element més important d’un llibre i representa un impacte d’entre el 49 i el 75% en funció del sistema d’impressió. Ara mateix, igual que en el seu moment va aconseguir la campanya ‘Libros Amigos de los Bosques’, cal que la indústria del llibre es comprometi amb aquesta certificació.

 

Càlcul i comunicació de la petjada de carboni.

Qualsevol persona lectora té dret a saber quin impacte té el llibre que es disposa a llegir. A Catalunya, disposem de l’única calculadora de carboni específica per al món del llibre, la bookDAPer.cat. Però no és una calculadora corrent: a part de donar-nos la xifra total d’emissions per exemplar, ens suggereix millores de minimització de l’impacte que tant poden suposar un estalvi d’emissions com de recursos.


 

"Sabem que, aplicant criteris d’ecoedició, l’estalvi ambiental generat ronda entre el 10 i el 20% depenent de les característiques del llibre. "

L’Institut de l’Ecoedició de Catalunya ofereix 9 criteris més per minimitzar els impactes ambientals del llibre en paper, com poden ser criteris per a l’ús de tintes, estratègies de tirada pondera, l’ús de software i hardware lliure, incorporar l’ecodisseny, o tenir en compte Sistemes de Gestió Ambiental tipus EMAS a les organitzacions.

Sabem que, aplicant criteris d’ecoedició, l’estalvi ambiental generat ronda entre el 10 i el 20% depenent de les característiques del llibre. Això vol dir que si els 1,87 milions d’exemplars venuts per Sant Jordi van emetre 890 tones de CO₂, amb criteris d’ecoedició estaríem parlant d’un estalvi d’entre 89 i 178 tones.

És cert que la indústria del llibre no és alta en carboni si la comparem amb d’altres. Les 60.928 tones de l’any 2019 equivalen a totes les emissions generades per només 19 jets privats. Però l’ecosistema del llibre, i de la cultura en general, tenim la responsabilitat de lligar contingut i continent, i ara que tenim els criteris i les eines, convé aprofundir en aquest compromís i que l’any que ve, en la diada de Sant Jordi puguem oferir, a més a més, una reducció de les emissions en aquests objectes tan especials com són els llibres.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí