La pobresa energètica, una prioritat social

Reflexions al voltant del 1r Congrés de Pobresa Energètica a l’Estat espanyol
Oficina de Sostenibilitat de la ciutat de Sabadell
14/11/2016 - 16:49

Sabadell, 3 de novembre, 9.55 hores, matí de caire hivernal però assolellats... Harriet Thomson, referència europea en la recerca sobre la pobresa energètica, trenca el mite de la puntualitat britànica i amb alguns minuts de retard arranca el 1r Congrés de Pobresa Energètica a l’Estat espanyol.

Ben enrere han quedat 18 mesos de feina, reunions, captació de fons, aliances i un bon treball de teixir una teranyina de coorganitzadors (7), ponents (95) i assistents (450) que han fet de l’esdeveniment un bon punt de partida per iniciar la creació d’un veritable sistema público-privat per eliminar la xacra social que afecta al 15-17% de la població catalana.

Dia i mig de taules rodones, experiències, debat expert i reflexió, han posat de manifest en quin punt ens trobem com a “societat” davant de la pobresa energètica:

"Tenim iniciativa, sensibilitat, compromís i energia per fer front a aquesta nova prioritat social"

Tenim multitud de tècnics involucrats, motivats i amb ganes de que passin coses a nivell normatiu. Tenim alcaldies i equips de govern amb valentia, que fan apostes clares i contundents per un canvi de model energètic, i de repartiment de responsabilitats. Tenim un tercer sector abocat al treball pal·liatiu i de suport a les famílies. Tenim un esquema normatiu d’aplicació recent i fins ara, d’efectivitat limitada (per elements externs i interns).

Tenim una manca d’estructura macro pública que estableixi metodologies, protocols i dades quantitatives per poder mesurar l’evolució del fenomen. Tenim multitud d’experiències pilot (curses solidàries, oficines d’atenció a la pobresa energètica, banc d’energia) que de forma individual van fent assajos sobre el què funciona i el que no funciona, algunes d’elles amb molt caràcter innovador...Però sobretot el Congrés ha demostrat que tenim iniciativa, sensibilitat, compromís i energia per fer front a aquesta nova prioritat social.

"El tema més intens a nivell de debat i reflexió ha estat el del bo social"

Però anem per feina, i situem els punts més calents de l’esdeveniment...El tema més intens a nivell de debat i reflexió ha estat el del bo social (És adequat? A qui beneficia? Serveix per lluitar contra el fenomen de la pobresa energètica?) així com el paper de cadascú dels agents implicats: quin és el paper de les empreses subministradores/comercialitzadores; on està el límit del paper de l’administració pública?

La llei 24/2015 s’ha posat a debat, una eina encara per polir però que assenta les bases d’un nou model d’intervenció i un punt de partida diferent a les negociacions entre agents públics i privats sobre qui fa front a les despeses associades.

"L’esdeveniment també ha permès visibilitzar la manca de dades i la varietat d’indicadors, mesures i anàlisis de la pobresa energètica"

L’esdeveniment també ha permès visibilitzar la manca de dades i la varietat d’indicadors, mesures i anàlisis de la pobresa energètica que han mostrat els experts Jessica Yearwood de Trinomics, Sergio Tirado de RMIT o Harriet Thomson de la Universitat de Manchester.

S’ha teixit una declaració institucional que aporta 5 o 6 elements claus per anar avançant, i com s’ha repetit a moltes taules (polítiques i tècniques) a Sabadell, cal una estratègia conjunta, cal arrimar les espatlles i fer front comú. Les fotos ajuden a sensibilitzar, però no minvaran el fred, la set, la foscor de moltes i moltes famílies que com l’Elisa Pizarro i 500.000 famílies més, viuen a diari.

"Cal vertebrar, i generar un conjunt de polítiques públiques robustes i consensuades, que ataquin la pobresa (energètica) d’una forma justa, valenta, i sense color polític"

A partir de la cloenda de l’esdeveniment comença el veritable repte de posar punts sobre les “ies”, vertebrar, vertebrar i vertebrar, i generar un conjunt de polítiques públiques robustes i consensuades, que ataquin la pobresa (energètica) d’una forma justa, valenta, i sense color polític. Només amb voluntat política, corresponsabilització, implicació, treball coordinat i col·laboració entre administracions, empreses subministradores, entitats i societat civil posarem fi a una situació injusta, la que pateixen aquelles persones que són privades d’un bé essencial com és l’ener


Autors: Jaume Enciso, Marta Garcia, Francesc Hernández, Pep Montes, Txema Castiella, Eladi Torres, Guillem Espriu.

Categories: 

Relacionats

Notícia


 

L'Ajuntament de Tona, la Mancomunitat La Plana i la Comunitat Energètica La Tonenca uneixen esforços per oferir energia fotovoltaica a llars vulnerables

Notícia
Experiències del Gironès, Barcelona i la Diputació de Barcelona

Barcelona ha acollit la Conferència Internacional Anual de l’EPAH (Plataforma d'Assessorament sobre la Pobresa Energètica de la UE). Enguany, el tema és «Girant la Marea: Obrint el camí per alleugerar la pobresa energètica» i posa el focus en promoure una transició energètica justa a tota Europa.

Notícia

El Ple extraordinari de l'Ajuntament de la Roca del Vallès va aprovar la modificació del Pla General per regular la implantació de plantes fotovoltaiques, i protegir el patrimoni natural i cultural.

Butlletí