La Grip A sembla un homenatge pel bicentenari del naixement de Darwin que acabem de tancar amb la fi de l'any 2009. Contra tot pronòstic, no s'ha acabat l'espècie humana, ni hem entrat en crisi mèdica planetària a causa del temible virus mutant. Voldrà dir això que l'espècie humana es fa forta, acomplint el que deia l'eminent naturalista britànic?
A jutjar pel que diuen els avis a porta d'escola bressol, els nens són cada cop més febles i vulnerables. Una enquesta domèstica sense interès científic feta als nostres soferts iaios ens dirà, sens dubte, que això dels virus abans no existia i que els nens avui dia quan emmalalteixen sempre ho fan per aquest motiu, o almenys així ho justifiquen els metges. Potser només és una percepció, però el cert és que la canalla estan sempre malalts a causa d'algun virus: exantema, varicel·la, virus d'hivern, d'estiu, de pell, per no afegir una bona pila de fongs i altres infeccions més benignes com els mol·luscs o les pells atòpiques.
El que pot semblar una percepció ja ha estat objecte d'estudi en alguns camps de la salut infantil. Recentment, un estudi realitzat per pediatres de la University of Washington, Seattle, va demostrar que l'exposició a contaminació de l'aire pot afectar els pulmons dels nadons i agredir els seus sistemes immunes fent que les criatures siguin més vulnerables a malalties. L'exposició crònica a contaminació de l'aire, segons l'estudi, augmentaria la possibilitat que una criatura desenvolupi bronquiolitis, una infecció de pulmó que és la causa més comuna d'hospitalitzacions en el primer any de vida.
De ben segur hi ha altres estudis, però també tenim mostres que alguna cosa canvia en la salut dels nostres petits al mateix supermercat: varietat de productes sense gluten o lactosa, noves cremes i potingues especialitzades en pells delicades, bolquers amb locions especials, roba i detergent per a pells sensibles. És que la canalla són cada cop més febles i malaltissos? O és que els estem sobreprotegint? O, senzillament, l'oferta genera demanda? Realment, el medi pot estar canviant l'espècie fins al punt de fer-la més vulnerable i amb un sistema immune més feble?
No fa molt un amic metge em va explicar que entre els col·legues del ram hi havia clarament els darwinistes i els creacionistes, però no en un sentit religiós. Els darwinistes es queixaven que permetre la maternitat a dones de més de 50, o entestar-se en salvar nadons de 500 gr, fins i tot amb les seqüeles que podien quedar, era un atemptat contra la mateixa espècie humana perquè aquesta es debilitava. Per als creacionistes tot es circumscriuria a salvar vides, sense més. Un debat ètic i filosòfic que està, en definitiva, en el mateix cor de la biorecerca actual.
Però sense entrar en la intervenció que podem fer en les vides, cèl·lules o gens de les persones, tenim ja un terreny prou fèrtil de debat i de treball si ens centrem en el medi en el que aquestes persones viuran i del qual s'alimentaran. Aquest medi els farà més o menys vulnerables i reforçarà o afeblirà el seu sistema immunològic. Ja hi ha estudis sobre els efectes de la contaminació sobre la salut. També se sap que un abús de sabons químics tant per a la roba com per a la pell condueix a irritació i al·lèrgies cutànies, a banda de ser enormement perjudicial per al mateix medi i les seves aigües. L'espècie humana millora, això és segur. S'adapta a tota mena de virus, per la via que convingui (ni que sigui a cop de vacuna). Som tan forts i enfortim tant que el problema és que ens fem immunes a medis cada cop més agressius. I això no ens hauria de donar carta blanca per agredir aquests medis sense aturador.