Planeta Microbio

Opinió
Sostenible.cat
21/10/2024 - 17:05

Els microorganismes, que són éssers invisibles als nostres ulls, són els reis de la Terra.

Els nematodes són cucs extremadament prims que poden parasitar tot el regne animal. Foto: Iker Duro, Science into Images

 

«Són a les nostres mans, a l'aire, a la roba, a l'aigua, i fins i tot en llocs on se suposa que no hi ha res. I a més són molts, moltíssims. Són tants que constitueixen el 90% de la biodiversitat del nostre planeta i la seva massa supera en conjunt la de tota la resta d'éssers vius que l'habitem. Són els microbis». Així comença el primer capítol de la sèrie documental que ha dirigit el biòleg, divulgador científic i expert en microfotografia Rubén Duro, i que ha estat produïda per Science into Images S.L. per CaixaForum+. «Després de tants anys fotografiant microorganismes de tota mena vaig pensar que ja era hora de mostrar com són, com viuen i de quina manera la seva vida i la nostra estan intrínsecament vinculades», afirma Duro.

Per abordar aquesta iniciativa, ell i el seu equip van definir una dotzena de capítols, cada un d’ells centrat en un tema en el qual els microbis són els protagonistes totals, i a on un expert o experta aporta la visió científica de l’assumpte. S’han filmat a trenta localitzacions diferents, la majoria a la península Ibèrica però també a indrets ben llunyans, com Mèxic o Austràlia. Els temes que es tracten són molt diversos. Per exemple, la immortalitat vista des del punt de vista dels microorganismes, la seva funció essencial en la preservació dels ecosistemes, el paper dels microbis als ecosistemes salins, les estratègies reproductives que porten a terme, el seu paper en l’alimentació humana o els microorganismes en l’astrobiologia i en la cerca de vida extraterrestre.

«Els microbis constitueixen el 90% de la biomassa de la Terra i són clau en l‘equilibri de la naturalesa»

Però a veure, què són els microbis exactament? Segons el diccionari, engloba tots aquells éssers que només podem veure a través del microscopi. Però el fet és que dins aquesta classificació hi cap molta “gent” i a Planeta Microbio han optat per incloure tots els organismes microscòpics, tant els procariotes (éssers sense nucli cel·lular, com els bacteris i els arqueus) com els eucariotes (amb un nucli al bell mig de la cèl·lula protegit per una membrana cel·lular), com per exemple algues filamentoses, fongs, llevadores, i protozous.

Els virus no hi apareixen perquè, malgrat que encara no hi ha un consens, molts experts consideren que no són pas éssers vius, ja que no es poden reproduir per ells mateixos. Per fer-ho, explica Duro, «necessiten la maquinària cel·lular de bacteris, arqueus o cèl·lules eucariotes». Com diu el físic britànic Paul Davies, professor a la Universitat Estatal d’Arizona, «la major part de la vida a la Terra són microbis (...). Probablement, menys del 0,1% dels microbis s'han classificat, i molt menys s'han cultivat o s'han seqüenciat els seus gens, de manera que, realment, aquest regne microbià és un tot un misteri». 

La puça d'aigua exerceix un paper vital en els ecosistemes d'aigua dolça de tot el món. Foto: Iker Duro, Science into Images

 

«No en tenim ni idea de quants n’hi ha —diu Rubén Duro—, cada dia es descobreixen noves espècies de bacteris i arqueus». Alguns d’aquests descobriments apareixen al documental, en concret al capítol ‘La sal de la vida’ on coneixem un nou bacteri, la Altererythrobacter muriae, habitant del Valle Salado de Añana, a la província d’Àlaba. Una altra primícia de Planeta Microbio és que ens permet conèixer uns ecosistemes que es troben a més de 600 metres de profunditat, a l’interior de les roques que conformen l’anomenada Faixa Pirítica Ibèrica, una enorme concentració de sulfurs massius que es troba al sud-oest de la península Ibèrica, entre Espanya i Portugal.

«La sèrie documental capta els microbis vius en els seus ecosistemes gràcies a tècniques avantguardistes de gravació»

Sabíeu que sense l’acció dels microorganismes no existiria ni la cervesa, ni el vi, ni la sidra ni tan sols el pa? Quin món tan trist ens quedaria, oi? Encara que no ho haguéssim arribat a copsar mai perquè, sense ells, la vida a la Terra, tal com la coneixem, mai no hagués sorgit. I, per tant, nosaltres, els autoanomenats Homo sapiens, tampoc no hauríem tingut l’oportunitat d’existir. 

Per sort no ha estat així: gràcies a aquests fantàstics éssers diminuts, la Terra va esdevenir habitable per nosaltres i moltes altres espècies. Una realitat invisible i fascinant que Rubén Duro dona a conèixer amb gran bellesa en aquesta sèrie que podeu veure la plataforma de streaming de cultura i ciència de CaixaForum+. Com deia Antoine Saint-Exupéry «tot allò que és essencial és invisible als ulls». Tinc clar que l’escriptor i aviador francès no estava pensant pas en els microbis. Però la veritat és que, en aquest context, la frase queda rodona.

 



.
 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Un nou mirador que permet observar flamencs dona el tret de sortida al Pla per fomentar el turisme sostenible al Delta del Llobregat. L'actuació és la primera al Prat d'aquest projecte liderat per la Diputació de Barcelona que compta amb finançament dels Next Generation

Notícia

Viladecans va engegar l’any Green Leaf amb un gran acte públic per compartir aquest orgull amb tota la ciutadania.

Notícia

L'Ajuntament de Tarragona va presenta el pla de renaturalització del litoral previst per 2025. Seran les primeres actuacions de renaturalització a les platges més urbanes de Tarragona com són el Miracle i l'Arrabassada

Butlletí