Reconèixer el dret humà a un medi ambient sa

Directora executiva de BirdLife International, rn nom de l'Associació BirdLife International
01/05/2020 - 09:11

Article originalment publicat per Fundació CONAMA en castellà i traduït al català per part de Sostenible.cat amb el seu permís i de l'autora.


En el 50è aniversari del Dia de la Terra, compartim la carta oberta al Secretari general de Nacions Unides, António Guterres, de la principal associació mundial de conservació de la naturala, BirdLife International.

En aquesta carta, l'organització fa una crida a l'ONU perquè faci un pas audaç i sense precedents: declarar un medi ambient sa com un dret humà fonamental.

"En el 50è aniversari del Dia de la Terra, com si la incessant rotació de la planeta s'hagués alentit i gairebé aturat, el coronavirus ha suposat un desafiament sense precedents. Ens connecta a tots en la nostra fragilitat i en la nostra íntima connexió amb el nostre planeta i amb la natura.

 

Com hem arribat a aquesta situació ?

Ja sigui a l'hora d'estar confinats a les nostres llars o tractar de mantenir la necessària distància social del moment, de tenir cura heroicament dels malalts i moribunds, o continuar amb la prestació de serveis públics essencials, fins i tot amb risc de contagi ... tots ens preguntem com hem arribat a aquesta situació ?

És per això que, en aquest moment transcendental en la història de la humanitat, necessitem el lideratge al timó de les Nacions Unides. La salut del nostre planeta, dels nostres ecosistemes, de les nostres economies, i fins i tots nosaltres mateixos, clamen ara perquè l'Assemblea General reconegui el nostre dret universal a viure en un entorn natural sa garantit per polítiques públiques regides per la sostenibilitat considerant el coneixement científic i la saviesa tradicional.

El menyspreu i la indiferència, fins a arribar a la seva destrucció, amb que la humanitat ha tractat al nostre entorn natural i a les altres espècies amb les quals compartim el nostre meravellós planeta, són directament responsables d'aquesta situació.

 

L'article 31

Convidem al Sr. Guterres, li implorem, a demanar una ampliació de la Declaració Universal dels Drets Humans de Nacions Unides afegint un nou article 31, que reconegui el dret a un medi ambient sa. Incloent aquesta petició en el programa de la Cimera de l'Assemblea General de Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica al setembre de 2020, podria aconseguir la seva aprovació al desembre de 2023, per marcar el 75è aniversari de l'adopció de la Declaració Universal per l'Assemblea General .

El menyspreu i la indiferència, fins a arribar a la seva destrucció, amb que la humanitat ha tractat al nostre entorn natural i a les altres espècies amb les quals compartim el nostre meravellós planeta, són directament responsables d'aquesta situació.

Sabem que, tot i afligits pel dolor i la pena i sumits en una crisi econòmica, deixarem enrere el coronavirus en algun moment. Però una vegada que el superem, no defugirem de les greus crisis climàtica i de biodiversitat tan relacionades una amb l'altra, i veurem com la nostra manca d'atenció al planeta afecta altres drets humans universals com el dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat.

 

La ciència ara és clara 

En aquesta crítica "Dècada de l'Acció", hem de prendre les mesures necessàries per salvar els ecosistemes de la planeta del seu col·lapse. Si no s'aborden decididament, els efectes de l'escalfament global i la pèrdua de biodiversitat en la salut de les persones i les seves economies seran irreparables.

De fet, ja correm el risc d'ignorar i menystenir els objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030 si no atenem el desafiament d'aquest canvi social tan necessari i transformador.

Així com la declaració inicial dels drets humans es va forjar de les cendres de la Segona Guerra Mundial, també ara hem d'acceptar el repte de trobar una millor i nova forma de comportar-nos amb el nostre planeta. La inspiradora i decidida Greta Thunberg, i el moviment mundial de la joventut que ha creat, són les cares del futur que posen en evidència, de manera molt incòmoda, el que suposa no assegurar la salut de la planeta com un dret humà bàsic. De fet, ja correm el risc d'ignorar i menystenir els objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030 si no atenem el desafiament d'aquest canvi social tan necessari i transformador.

Sabem que ampliar la Declaració Universal de Drets Humans és un acte d'enorme transcendència. Però estem convençuts que aquest moment de crisi es necessita el seu coratge i lideratge per fer front a el col·lapse dels ecosistemes i a l'irreversible escalfament del planeta. No hi ha res més sagrat que la nostra magnífica Terra, i potser mai hi ha hagut un moment més important per consagrar un dret humà que ens obligui a tots a respectar-la en el nostre propi benefici.

A BirdLife International, una gran família de ciutadans, científics i conservacionistes de més de 100 països, fundada el 1922 poc després de la Societat de Nacions, creiem que compartim aquesta responsabilitat històrica. Per tant, com a observador de la societat civil reconegut per les Nacions Unides, li instem humilment a que plantegi aquesta qüestió en la propera Assemblea General de Nacions Unides al setembre.

Agraïm la seva urgent atenció a aquesta qüestió i estem disposats a avançar i mobilitzar els ciutadans de la planeta, en tots els continents, per tots els mars i oceans, perquè donin suport aquest transcendental crida i donin suport el seu lideratge."

 


Per saber més i per signar la petició pública de BirdLife per donar suport al article 31:
www.birdlife.org/healthyplanet/es


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Entrevista
La periodista brasilera iniciarà una residència de tres mesos al CCCB

Butlletí