Font: Renovem-nos
El salt tecnològic cap a una nova era elèctrica al 100% aprofitant amb tecnologia els recursos del sol, l'aigua i el vent està essent un part difícil.
Fa 500.000 anys que la humanitat fa servir la combustió com a font d'energia. Primer va ser la fusta, després el carbó, i més tard, el petroli i el gas, en cert sentit podem afirmar que encara som a l'era del foc. Per això és tan comprensible que el salt tecnològic cap a una nova era elèctrica al 100% aprofitant amb tecnologia els recursos del sol, l'aigua i el vent estigui essent un part difícil.
Però aquest procés ja no té marxa enrere. L'energia fòssil ja té data de caducitat. Segons un recent estudi de l'AIE (Agència Internacional d'Energia) el principi de la fi del petroli serà abans del 2030 i el del gas abans del 2040.
I el motiu no serà l'esgotament d'aquests combustibles sinó el ràpid avenç de les energies renovables. El creixement de l'energia solar en els 10 anys vinents serà l'equivalent a multiplicar la flota actual de reactors nuclears per vuit, i s'implantarà en menys temps del que normalment costa construir un sol reactor.
Cap altra energia pot competir avui en preu amb les renovables. I encara menys en impacte ambiental.
Caiguda dels preus de les tecnologies eòlica, solar i d'emmagatzematge. Font RMI.
En els darrers 10 anys la baixada en preus de les renovables ha estat:
- Eòlica: 70%
- Solar: 76%
- Bateries: 79%
I això encara no recull les caigudes de preu 2024, que en el cas de les bateries està sent impressionant.
El 2023, la suma de les renovables ja va aportar més del 50% de l'electricitat a 69 països del món, i el 30% de la de 102 països.
Amb la tendència actual, pel 2030 l'energia solar promet arribar a menys de la meitat de cost que la font d'energia més barata que tenim disponible actualment.
Estem assistint a la fi de l'era dels combustibles fòssils, en directe.
Indicadors de l'esgotament del model fòssil d'energies. Font: RMI