Cap a l'any 1987, un grup de tècnics del Parc de Collserola treballava en l'elaboració d'un pla especial de protecció dels sistemes naturals d'aquest espai. Al tractar-se d'un parc metropolità envoltat per una zona densament poblada, des d'un principi es va veure clar la necessitat de donar a conèixer entre tots els ciutadans aquesta riquesa natural per aconseguir la seva implicació en la preservació del parc.
Així és com va néixer, al novembre de 1988, el Centre d'Educació Ambiental Can Coll, el primer equipament obert al Parc de Collserola. La seva coordinadora, Roser Armendares, assegura que en aquests 20 anys hi ha hagut una gran evolució i el treball dels educadors ambientals ha derivat en la visita anual de més de 25 mil persones. Aquestes xifres demostren els bons resultats d'un centre ja consolidat.
Promovent el Parc de Collserola
El Centre Ambiental Can Coll proposa actualment tot un seguit de programes educatius i activitats encaminades a promoure el coneixement i el gaudi del Parc de Collserola. Entre setmana, Can Coll es dirigeix molt especialment als estudiants i grups concertats. Pel centre passen des d'escoles bressol fins a alumnes universitaris. Al llarg d'un curs escolar poden passar per aquest equipament uns 12 mil alumnes. Aquestes activitats se centren en el coneixement de temes concrets. Per exemple, el petits poden fer una activitat sobre l'entorn natural, la granja o el bosc, mentre que els grans poden treballar aspectes com la vegetació, la fauna o la geografia.
Pel que fa als diumenges, la masia manté les seves portes obertes per a tots aquells visitants que vulguin conèixer aquest espai i, al mateix temps, es plantegen i organitzen itineraris guiats i altres activitats d'observació de la flora i la fauna del Parc de Collserola. Armendares explica que aquest parc ofereix tantes possibilitats que és molt il·lusionant per a ella i per a tot l'equip del centre poder-les compartir. No obstant això, la coordinadora de Can Coll lamenta que tota la riquesa que aportava al Parc el món agrícola de les masies estigui en perill. En aquest sentit, la coordinadora de Can Coll considera que Collserola hauria de ser declarat Parc Natural.
El Centre d'Educació Ambiental treballa ja en nous reptes futurs com la millora de les seves infrastructures o l'augment de les visites a l'equipament i al parc. Armendares explica que també volen continuar treballant temes d'agricultura biològica i el manteniment de races autòctones de bestiar.
La celebració de l'aniversari
El Centre d'Educació Ambiental Can Coll té previst organitzar una gran festa d'aniversari a finals d'aquest curs però, amb motiu d'aquesta commemoració, l'equip també treballa per aconseguir estar presents en simpòsiums i jornades i en l'elaboració d'un recull que mostrarà l'aprofitament que fan les escoles de les seves visites al centre.
--
Més informació:
Web del Parc de Collserola
Fitxa tècnica de Can Coll
El Centre d'Educació Ambiental Can Coll es troba ubicat al costat de la carretera de Cerdanyola a Horta, al quilòmetre 2.
Telèfon: 93 692.03.96; Fax: 93 580 76 54
Adreça postal: Apartat 121; 08290 Cerdanyola del Vallés
E-mail: cancoll@parccollserola.net
Adjunt | Mida |
---|---|
Façana de Can Coll | 17.83 KB |