El nostre planeta s'està ofegant en plàstics

12/05/2019 - 09:00

Si bé el plàstic té molts usos valuosos, ens hem tornat dependents del plàstic d'un sol ús, amb greus conseqüències per al medi ambient.

A tot el món, es compra 1 milió d'ampolles de plàstic per minut i 5 bilions de bosses plàstiques sol ús per any. En total, 50% de tot el plàstic produït està dissenyat perquè ho usem una vegada i ho llencem a les escombraries.

El plàstic s'ha tornat gairebé omnipresent en el medi ambient, tant que els científics han suggerit que servirà com un indicador geològic de l'era del Antropocè.

 

Però, com vam arribar fins aquí?

Els investigadors estimen que s'han fabricat més de 8,3 mil milions de tones de plàstic des de principis de la dècada de 1950. Al voltant de 60% d'aquest plàstic ha acabat en un abocador o en el medi ambient.

Estem veient altres tendències preocupants. Des de la dècada de 1950, la taxa de producció de plàstic ha crescut més ràpid que la de qualsevol altre material. També hi ha una creixent preferent a elaborar plàstics sol ús o d'un sol ús. Més de 99% dels plàstics es fabriquen a partir de derivats del petroli, el gas natural o el carbó, els quals són recursos contaminants i no renovables. Si les tendències actuals continuen, per a l'any 2050 la indústria del plàstic podria consumir 20% de tota la producció global de petroli.

Aquests articles de plàstic d'un sol ús són a tot arreu. Per a molts de nosaltres, s'han convertit en part integral de la nostra vida quotidiana.

 

 

Necessitem frenar el cabal de plàstic en el seu origen

Però també hem de millorar la forma en què gestionem els nostres deixalles, perquè en aquest moment la major part d'aquests acaba en el medi ambient.

Només 9% de tots els residus plàstics que s'han produït han estat reciclats. Al voltant de 12% ha estat incinerat, mentre que la resta, el 79%, s'ha acumulat en abocadors, abocadors o al medi ambient. Les burilles de cigarrets, els filtres contenen diminutes fibres de plàstic, van ser el tipus de residu plàstic més comú trobat en el medi ambient en un recent estudi mundial. Les ampolles de beguda, les tapes d'ampolles, els embolcalls d'aliments, les bosses de supermercat, els sorbets i els agitadors de begudes van ser els altres articles més comuns. Molts de nosaltres fem servir aquests productes cada dia, sense tan sols pensar a on aniran a parar.

 

Els rius transporten deixalles plàstics des de la terra ferma cap al mar.

El que els converteix en els principals contribuents a la contaminació de l'oceà.

La sorprenent quantitat de 8 milions de tones de plàstic acaba en els oceans del món cada any. Com arriben els plàstics al mar? La major part prové dels rius, que serveixen com conductes directes d'escombraries des de les ciutats fins a l'ambient mari anys. Un impressionant -i creixent- nombre de governs nacionals i locals ha pres mesures contra la contaminació per plàstics

Aquests 10 rius transporten més de 90% dels residus plàstics que arriben als oceans.

 

Els residus plàstics - ja sigui que estiguin en un riu, l'oceà o a la terra - poden persistir en el medi ambient durant segles.

Les mateixes propietats que fan que els plàstics siguin tan útils, com la seva durabilitat i resistència a la degradació, també fan que siguin gairebé impossible de descompondre per complet en la natura.
La majoria dels articles de plàstic mai desapareixen del tot; simplement es tornen cada vegada més petits. Moltes d'aquestes diminutes partícules de plàstic són empassades per animals de granja o per peixos que les confonen amb aliments i, per tant, poden arribar fins als nostres plats. Els microplásticos també s'han trobat en la majoria de l'aigua d'aixeta del món.

En obstruir les clavegueres i proporcionar llocs de cria per als mosquits i les plagues, les deixalles plàstics, especialment les bosses de plàstic, poden contribuir a la propagació de malalties transmeses per vectors, com la malària.

El riu Iang-Tsé de la Xina descàrrega prop de 1,5 milions de tones de deixalles plàstics al mar Groc.

 

Si les tendències actuals continuen, els nostres oceans podrien contenir més plàstic que peixos per al 2050.

Mentre que els Estats Units, el Japó i molts països europeus generen quantitats significatives de deixalles de plàstic, són relativament bons en la seva gestió. Aproximadament la meitat de totes les deixalles de plàstic que acaben en els oceans prové de només cinc països: Xina, Indonèsia, Filipines, Tailàndia i Vietnam.

Aquests països estan experimentant un ràpid creixement econòmic, que està reduint les taxes de pobresa i millorant la qualitat de vida de centenars de milions de persones. Però a mesura que aquestes economies s'expandeixen, el consum augmenta i també ho fa l'ús de béns fets de plàstic.

El volum global de residus plàstics continua en ascens i alguns dels majors productors no manegen les seves deixalles de manera efectiva.

Dades de "Descàrrega de deixalles plàstics de la terra a l'oceà" de Jenna Jambeck i altres, publicat a Science (2015)

 

 

Però el món està reconegut el problema i els governs estan començant a actuar.

Hi ha una quantitat de coses que els governs poden fer, des de portar a terme campanyes de conscienciació pública fins a oferir incentius per al reciclatge, introduir impostos o fins i tot prohibir certs productes.
En l'última dècada, dotzenes de governs nacionals i locals de tot el món han adoptat polítiques per reduir l'ús de plàstic d'un sol ús. I el nombre d'actors interessats continua creixent.

Àfrica destaca com el continent on més països han adoptat una prohibició total de producció i ús de bosses de plàstic. Dels 25 països africans que han vetat les bosses, més de la meitat ho ha fet en els últims quatre anys.

Un impressionant -i creixent- nombre de governs nacionals i locals ha pres mesures contra la contaminació per plàstics

 

 

Hi ha moltes accions positives, però la veritat és que tots hem de fer més.

Aquest Dia Mundial del Medi Ambient, l'ONU crida a totes les persones a prendre mesures concretes en les seves pròpies vides per acabar amb la contaminació per plàstics. I no has d'esperar fins al 5 de juny per actuar. Hi ha tantes coses que pots fer, des demanar-li als restaurants que freqüentes que deixin d'usar sorbets de plàstic, fins a portar la teva pròpia tassa de cafè a la feina o pressionar a les autoritats locals perquè millorin la forma en què gestionen els residus de la teva ciutat . 


 

Relacionats

Butlletí