Viatges a cegues? O fas turisme sostenible?
Primers dies de juny. Als més inquiets els comença a entrar el neguit si no tenen ja organitzades les vacances d'estiu. Els que sempre improvisem, els mirem amb una incredulitat que acabarà esdevenint enveja. Què fem aquest any? Busquem una platja espectacular? Fem aquell creuer a les illes gregues? Agafem la motxilla i recorrem els Pirineus?
Viatjar ja no és un luxe reservat als rics. En només una generació, hem passat de fer de mitjana, durant la nostra vida, un viatge -majoritàriament el de noces- i com a molt lluny a Mallorca, a sentir que ens falta alguna cosa si aquell any no hem pogut visitar un nou país, com més llunyà millor. Anem a l'Índia, com a mínim una vegada a la vida, per trobar-nos! Hem caçat lleons, amb la càmera, esclar, a Kènia. Ens coneixem amb detall els monuments de Roma. Somiem, sobretot els més ‘ecologistes', a poder fer un creuer a l'Antàrtida o com mínim veure el Perito Moreno (Argentina) abans del desgel.
L'esclat del turisme ha estat un dels fenòmens més importants del segle XX. El nombre de turistes a escala mundial ha passat de prop de 25,3 milions l'any 1950 a 1.138 milions el 2014, segons l'últim número del Baròmetre de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). I les previsions són que superi els 1.500 milions el 2020.
Bones notícies per a la humanitat, dolentes per al planeta?
Viatjar no és només un plaer, estic convençuda que allò d'obrir la ment no és un tòpic. Viatjar ens fa més lliures. Què hauria sigut de l'Estat espanyol sense aquella onada de turistes europeus -sí, aquelles noies amb bikini dels anys 60- que donaren pautes d'actuació moral, social i cultural a aquelles generacions educades sota el franquisme? Amb ells coneguérem i volguérem entrar a la modernitat. El turisme és, sens dubte, una activitat que té un gran impacte cultural i econòmic sobre aquell que viatja i, per suposat, sobre la terra d'acollida.
Però tenim en compte la resta d'impactes? Tinc una amiga que va i torna a Berlín com aquell que surt a fer un volt. "És que em surt molt més barat que quedar-me a casa", em diu. De veritat ens surt tan barat? O és que hi ha costos que no assumeix ningú?
Viatjar és una de les activitats humanes que més impacte genera en el planeta. Només cal visualitzar un instant els milers d'avions que pentinen la terra, amb aquelles ratlles invisibles perfectament organitzades, i tot els gasos d'efecte hivernacle que generen i que tenen un cost ambiental molt alt. Aquesta alteració climàtica, a mig termini, tindrà costos humans i econòmics importants. Segons el Joint Research Center (JRC), només a Europa ens costarà uns 190.000 milions anuals.
Ja que ara mateix la majoria d'aquests costos no estan incorporats al que paguem per viatjar, tenim l'oportunitat de seguir fent-ho. Ara bé, tenim la responsabilitat de minimitzar-los per deixar un món habitable a les generacions futures, un món on els nostres fills també puguin viatjar.
Si assumim aquest compromís, el primer pas serà organitzar el nostre viatge pensant a fer un turisme responsable, un turisme sostenible.
Què és el turisme sostenible o responsable?
Més enllà de grans definicions, seria aquell turisme que segueix uns principis bàsics:
- Té una petjada ecològica mínima per al planeta.
- Permet que els recursos naturals i culturals dels territoris es conservin per poder seguir sent utilitzats en el futur, i continuïn reportant beneficis a la població.
- El desenvolupament turístic es planifica i gestiona de manera que no causi problemes ambientals o socioculturals seriosos.
- La qualitat ambiental es manté i es millora.
- Els beneficis del turisme es reparteixen àmpliament entre tota la societat.
Per tant, el turisme sostenible no és un tipus específic de turisme. Més aviat seria una manera de viatjar pensant a cuidar el planeta i el territori que visitarem. El nostre viatge sempre tindrà un impacte, i podem fer que sigui positiu.
Què hem de tenir en compte per fer un turisme responsable?
- A l'hora de triar destinació
Està bé considerar els motius reals del nostre viatge, i si ens cal viatjar tan lluny. En tot cas, qualsevol destinació pot ser una bona opció si es fa de manera responsable. Ara bé, hi ha la possibilitat de fer un turisme compromès, anant a destinacions on el nostre impacte positiu serà màxim. Això ho podem saber a través d'organitzacions com Ethical Traveler, una ONG que vol utilitzar la influència econòmica del turisme per protegir els drets humans i el medi ambient o, com ells diuen, "donar poder als viatgers per canviar el món".
Podeu llegir la resta de l'article aquí