Sant Just Desvern: del malbaratament alimentari a l’aprofitament d’excedents

13/03/2022 - 17:31

El context socioeconòmic dels darrers anys i l’augment de famílies que han entrat en situació de pobresa, ha fet que l’ajuntament de Sant Just hagi impulsat el projecte “A Sant Just, l’escola cuina, menja, aprofita”, un projecte per prevenir el malbaratament alimentari fomentant l’aprofitament dels excedents dels menjadors col·lectius de Sant Just.

El malbaratament alimentari és un tema de gran importància a nivell global tant per l'impacte ambiental que suposa (és responsable d'entre el 8% i el 10% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle), com pel fet d'haver-hi tanta fam i desnutrició, sobretot perquè hi ha prou aliment per a tothom, però no està correctament repartit.

Una gran part de la fracció orgànica de residus municipals correspon a menjar comestible desaprofitat. El malbaratament d’aliments a les escoles i les llars és un fet. Solament a Catalunya es perden 262.471 tones d’aliments anualment.

A més dels aspectes ambientals, relacionats fonamentalment amb la prevenció i gestió dels residus orgànics, no podem oblidar els aspectes socials. El context socioeconòmic dels darrers anys i l’augment de famílies que han entrat en situació de pobresa, ha fet que l’ajuntament de Sant Just hagi impulsat el projecte “A Sant Just, l’escola cuina, menja, aprofita”, un projecte per prevenir el malbaratament alimentari fomentant l’aprofitament dels excedents dels menjadors col·lectius de Sant Just.

Evitar que aquests aliments esdevinguin un residu ajuda a reduir la càrrega que suposa la recollida, transport i tractament i, com a conseqüència, els impactes i costos energètics, econòmics i ambientals que se’n deriven.

El projecte considera evitar el malbaratament dels aliments, generar consciència a la comunitat sobre les conseqüències que comporta el malbaratament alimentari en relació amb la pobresa i el medi ambient, oferir ajuda a persones amb dificultats econòmiques, i donar sortida als excedents alimentaris que es generen als menjadors de les escoles i altres centres amb menjador col·lectiu del municipi.

El projecte és de naturalesa transversal. El Servei de Medi Ambient és l’impulsor i dinamitzador del Projecte i treballa amb el Servei d’Educació i el de Benestar Social. Aquest últim avalua les necessitats de les persones i famílies amb dificultats i les deriva cap a l’ajuda corresponent. Tots a una per garantir un plat a taula i evitar el malbaratament d’aliments.

Així, l’ajuntament de Sant Just te contractat el servei de recollida, transport i lliurament dels excedents de menjar i també la recollida, neteja i entrega dels recipients reutilitzables de centres amb menjador col·lectiu del municipi.

L’àmbit del projecte abasta les escoles Marrecs, Montseny, Montserrat, Canigó i Madre Sacramento així com la residència de gent gran Vitàlia de Sant Just Desvern.

En què consisteix? en acabar el servei de menjador, els aliments cuinats que no han estat servits aquell dia es reparteixen en els recipients reutilitzables unidosi aptes per a ser congelats i per al microones, s’etiqueten i es congelen el més ràpid possible. Un cop congelats, i un cop a la setmana, un vehicle de l’empresa contractada recull els aliments amb caixes especials isotèrmiques, per tal de no perdre la cadena del fred i els porta directament als domicilis de les persones beneficiàries que estan apuntades al Programa d’aliments.

L’Ajuntament de Sant Just proporciona a les escoles i centres col·laboradors els recipients individuals i l’equipament de congelació necessaris per poder congelar els excedents d’aliments.

Durant el temps que es fa aquesta recollida d’excedents alimentaris, s’han lliurat més de 13.000 menús, es a dir s’han deixat de malbaratar molts kg. d’aliments.

L’ajuntament vol prevenir també el malbaratament d’aliments a les llars de Sant Just. Per això te previst preparar una guia amb consells i estratègies de conservació i aprofitament d’aliments alhora que reduir el pressupost en la compra d’aliments i evitar llençar menjar.