Un estiu per gaudir de la natura

Passar temps en contacte amb la natura és font de salut
20/07/2016 - 18:52

Els espais verds són beneficiosos per la salut, física i mental, en totes les franges d’edat. Els estudis que darrerament es multipliquen sobre el tema no deixen lloc a dubtes ni elucubracions: ens cal passar més temps en contacte amb la natura. Als adults i, sobretot, als infants. A l’hivern sovint ens és complicat: la impossible conciliació de feines i horaris escolars, les tardes curtes que conviden a aixoplugar-se i fugir del fred i un ritme trepidant que massa sovint no ens deixa temps ni per respirar. Però ara que arriba l’estiu s’han acabat les excuses i és el moment de recarregar les piles. Les piles verdes, per a ser exactes.

 

Contacte amb la natura, font de salut
Cadascú té les seves preferències a l’hora de planificar les vacances i el temps lliure de l’estiu: des de viatges exòtics a països remots a les grans metròpolis repletes de vida cultural, un càmping al mig de la muntanya o l’apartament familiar a la vora del mar. Si es tenen dubtes i encara s’està a temps de triar, en termes de salut el consell és clar: àrees naturals on poder fer llargues passejades, conèixer arbres i aus i fugir de l’aire contaminat.

D’entrada, per als habitants urbans, passar uns dies en una zona natural, al camp o la muntanya, ajuda a evadir-se de les preocupacions quotidianes i augmenta la consciència ambiental. És l’ocasió per posar en perspectiva el que ens envolta i el paper que ocupem en aquest món: com a conseqüència, els nens i nenes solen arribar ràpidament a la conclusió de la necessitat de cuidar el nostre entorn. Més enllà d’això, i com indica la psicologia ambiental, als espais verds, els petits milloren les seves capacitats físiques, intel·lectuals, socials i afectives. I estan més tranquils, alegres, sensibles, actius, entusiastes i motivats.

Passar temps a l’aire lliure, en un entorn verd, facilita jugar en contacte directe amb la natura, amb altres infants o amb membres de la família. Pot ser l’espai idoni per trobar i compartir una afició comuna, com ara la fotografia o mirar d’identificar plantes i ocells amb l’ajuda d’alguna guia de la zona, si cal. Però no cal planificar-ho tot: tindre un marge de llibertat donarà peu a noves idees i al descobriment d’estímuls inesperats. No és necessari, tampoc, marcar-se metes: no és tan important el temps que es pugui emprar en pujar un turó com l’experiència de la passejada en si mateixa. Es tracta de gaudir d’uns dies de vida més activa i d’aprofitar les vacances com una font de salut.

Platges saludables per a totes les edats
Si s’opta per passar les vacances vora del mar, també és fàcil aconseguir que els infants tinguin unes vacances actives: nedar, córrer, jugar a la sorra o fins i tot provar amb algun esport d’aigua poden ser opcions saludables. Cal fugir, però, de la versió sedentària de prendre el sol sense més. De fet, s’han de tenir molt de compte amb els perills que se’n poden derivar: el sol, a les hores centrals del dia –de 12 del migdia a 4 de la tarda, aproximadament– emet una radiació massa intensa per la pell infantil, i cal fugir-ne. La resta del temps és necessari aplicar bé cremes solars d’alta protecció que permetin aprofitar els beneficis de prendre el sol –com ara la síntesi de la vitamina D, que millora l’absorció del calci– sense posar la dermis en risc. Això és vàlid tant a la platja com al camp, i fins i tot a la ciutat: els rajos solars arriben a tot arreu per igual. I no hi ha beneficis del bronzejat infantil.

L’aigua del mar, farcida de minerals, pot ser, en canvi, molt beneficiosa per la salut de la pell.

Estiu verd també a la ciutat
Per als qui no puguin sortir de la ciutat, o pensin de visitar-ne alguna, cal no oblidar que també tenen oportunitat per connectat amb la part urbana més natural, o amb la natura més urbanitzada, que ve a ser el mateix. Parcs i jardins ofereixen entorns per descansar, relaxar-se, fer esport, llegir o caminar. I per ser més feliços. Els experts ho han comprovat: passar més temps en zones verdes disminueix l’estrès, anima a ser més actius físicament i fins i tot augmentar la sociabilitat.

A més, moltes ciutats aprofiten justament l’estiu per programar diverses activitats especials durant els vespres: des de concerts a l’aire lliure a cinema a la fresca, i allarguen els horaris de portes obertes dels parcs i jardins perquè es puguin gaudir precisament a les hores en què fa més bo per estar a l’aire lliure.

Una altra opció és estudiar les possibilitats d’excursions prop de les pròpies ciutats per fer escapades durant el dia: a peu, en cotxe o allà on puguin arribar trens de rodalies o autobusos de línies. Segur que hi ha opcions per acostar-se a algun prat, a una zona d’horta o a algun petit bosc per passar-hi unes hores.

Menjar sa, més fàcil i més difícil que mai
L’estiu és, probablement, l’època de l’any en què és més fàcil menjar aliments de producció local i de temporada: la varietat de fruites i verdures fresques multiplica per molt la dels mesos d’hivern. Si es té ocasió, és el moment ideal per visitar una granja o un hort, i descobrir les formes, colors i olors en el seu espai natural. Si els infants tenen ocasió de collir una tomaca o un préssec en el punt just de maduració, i tasten tot el seu sabor, serà una ocasió ideal perquè aprenguin a gaudir d’aquests aliments.

L’estiu també és, per contra, el moment en què moltes famílies recorren amb més assiduïtat als menjars preparats, a les cadenes de menjar ràpid, als aperitius envasats per la motxilla i als gelats industrials ben ensucrats. Evidentment, les amanides, les sopes i cremes de verdures –com els gaspatxos i derivats–, els fruits secs o les fruites del moment són alternatives molt més sanes, i ràpides de preparar, i garanteixen una alimentació més equilibrada per als nens i les nenes. Una altra opció és involucrar-los en la preparació d’alguns àpats senzills, perquè valorin també la qualitat d’allò que mengen.

Menys pantalles i més vida familiar
L’escena segur que és familiar: a fora fa calor, dins de casa hi ha aire condicionat i televisions amb 24 hores seguides de dibuixos animats o videoconsoles de diverses mides i colors que s’han anat col·leccionat any rere any. I és estiu, i hi ha més temps lliure que a l’hivern, i ara es quan poden jugar aquelles llargues partides que no acabarien mai… La temptació, evidentment, és molt gran. Els nens i nenes estan entretinguts, i els adults tenen temps per descansar.

Però el fet de ser a l’estiu no ha de fer oblidar les recomanacions sobre la interacció entre infants i pantalles. L’Acadèmia Americana de Pediatria afirma que s’han d’evitar del tot abans dels dos anys, i limitar-les a un màxim de dues hores diàries de més grans. I això inclouria televisió en tots els seus formats, tauletes, smartphones i qualsevol altra pantalla que tinguin a l’abast.

 


Categories: 

Relacionats

Entrevista
Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Article
Guia per a promoure el binomi salut i natura en la infància, adolescència i joventut

Aquesta guia és un producte elaborat en el marc de la Taula Salut i Natura d’Infància, Adolescència i Joventut, per la Societat Catalana d’Educació Ambiental i la col·laboració de Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. 

Butlletí