Un nen del Nord consumeix i contamina com 27 nens del Sud

La Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible acaba d'editar el calendari 'Consum responsable per a una societat sostenible'
Sostenible.cat
01/12/2008 - 00:00

"Nou de cada deu nens neixen al Sud però el nen que neix al Nord està destinat a consumir i contaminar com 27 nens del Sud". Per trencar aquesta tendència i avançar cap a la justícia mundial s'ha editat el calendari i l'exposició Consum responsable per a una societat sostenible. Els impulsors de la iniciativa són la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible (DHS) de la Universitat de Girona.

"No hem de permetre que l'actual crisi financera ens pressioni a consumir més", reivindica Jordi de Cambra, director de la Càtedra UNESCO de DHS. "Avançarem en la conscienciació si el consum baixa perquè ens plantegem el model capitalista, no perquè no hi hagi diners per consumir", afegeix.

Per tercer any consecutiu, i coincidint amb la campanya nadalenca, les dues entitats s'han unit i han anat més enllà en la conscienciació elaborant un calendari de paret i una exposició, eines que es complementaran amb xerrades. El missatge és que el béns que consumim tenen conseqüències per a nosaltres mateixos, per a les persones que els produeixen, per al sistema socioeconòmic i per al medi ambient. El consum responsable és una alternativa i comporta una responsabilitat ètica, social i ecològica. La campanya es va presentar el dijous 27 de novembre a Girona i compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Consell Social de la Universitat de Girona, l'ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

Mes a mes
Cada mes de l'any té un centre d'atenció i unes propostes d'acció, que han estat elaborades per diverses entitats que treballen en cooperació, consum, turisme i ecologia. L'any comença amb el tèxtil i les propostes de la Campanya Roba Neta, com són comprar roba de segona o adquirir-la a botigues de barri. Al febrer la campanya Repsol Mata dóna consells per aïllar correctament l'habitatge i reduir el consum energètic. La fusta és el tema del març, i l'associació Desós Opció Solidària denuncia la deforestació de Nicaragua.

"Uns 1.100 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable", aquesta és una de les xifres que aporta Enginyeria Sense Fronteres a les pàgines de l'abril per conscienciar sobre la importància vital i social de l'aigua. Buscar noves formes de moure'ns i generar benestar és una de les propostes del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, que col·labora al calendari fent una reflexió sobre la contaminació dels transport privat. La campanya No et mengis el món proposa comprar aliments de proximitat i de temporada per tal fer front a la producció industrial d'aliments que ha fet tancar cinc explotacions agràries catalanes cada dia en els darrers sis anys.

El focus del mes de juliol, elaborat per la mateixa Coordinadora d'ONG Solidàries, està dedicat a la climatització i a les propostes per a no utilitzar els aires condicionats. La campanya Turisme Responsable és l'encarregada de fer propostes per al mes d'agost, un mes tradicionalment de vacances. La proposta alternativa? Un turisme que lluny de grans operadors com els que devoren els manglars de Mèxic, que han perdut 300.000 hectàrees en quinze anys. El decreixement és el tema tractat per la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana en les pàgines del setembre, on ens proposen un programa ampliat de les 3R's: reconsiderar els nostres valors, reestructurar-los, redistribuir la riquesa, reduir, reutilitzar i reciclar. Repensar el consum i fer-nos preguntes és la invitació que ens fa la Càtedra UNESCO de DHS el mes d'octubre. "Tres de cada quatre aliments consumits estan controlats per només set empreses". Recuperar les botigues de barri i els mercats és la principal proposta pel novembre que ens fa la Coordinadora d'ONG Solidàries. Finalment, Veterinaris Sense Fronteres tanquen el calendari amb una proposta de consum de productes agroecològics que defensin els boscos i la biodiversitat.

Un calendari fet exposició
Els temes tractats en el calendari s'han aprofitat i són la base per a una exposició que serà itinerant. A priori es portarà a les comarques gironines, però qualsevol municipi o entitat pot sol·licitar-la posant-se en contacte amb la Coordinadora a recursos@solidaritat.org.

Les properes sortides previstes són:

  • Roses: 5 de desembre a la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives + xerrada divulgativa
  • Girona: del 9 de desembre al 9 de gener, a la Diputació de Girona

(P)

Com aconseguir el calendari?

Del calendari Consum responsable per a una societat sostenible se n'han editat 4.000 exemplars, que es distribuiran per les comarques gironines a través de les entitats promotores: la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i els Consells Comarcals. En podeu sol·licitar un exemplar de manera gratuïta a:

- Coordinadora d'ONG Solidàries (www.solidaries.org). Adreça: C/Santa Eugènia, 17 de Girona. Telèfon: 972 21 99 16. Adreça electrònica: solidaries@solidaries.org.

- Càtedra UNESCO de DHS de la Universitat de Girona (http://www.udg.edu/cunescodhs/). Adreça: Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Campus de Montilivi s/n, de Girona. Telèfon: 618 723 968. Adreça electrònica: sec.cunescodhs@udg.edu.

AdjuntMida
Image icon calendariconsum.jpg11.94 KB

Relacionats

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Butlletí