L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.
El treball, que analitza l'estat de la situació en sostenibilitat ambiental del sector, revela que gairebé el 80% de les organitzacions ha implementat mesures d'eficiència energètica i el 67% té energia renovable. Pel que fa a l'economia circular, les dades recollides pel CSC apunten que prop del 80% de les entitats treballen per eliminar el plàstic d'un sol ús i el 56% incorpora material reutilitzable.
L'estudi conclou també que el càlcul de la petjada de carboni i la mobilitat sostenible són els àmbits que menys s'estan desenvolupant al sector sanitari i social.
El treball ‘La sostenibilitat ambiental al sector salut i social’ s'ha realitzat amb l'objectiu de debatre al voltant del paper del sector davant de l'emergència climàtica i compartir bones pràctiques entre entitats per avançar en el desenvolupament sostenible, en la línia de l'Agenda 2030 de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).
Es dona la paradoxa que el sector sanitari, que és el que té cura de la salut de les persones, és dels més contaminants.
En el dossier de premsa adjunt inclou un resum de les dades més significatives de l’estudi i recull alguns exemples d’experiències a Catalunya d’hospitals i altres centres de l’àmbit de la salut i social que estan prenent mesures per reduir l’ús dels consums energètics, d’aigua o del plàstic d’un sol ús, entre altres. Hi han participat 41 entitats, entre les quals l’Hospital Clínic, el Banc de Sang i Teixits, l’Hospital Sant Pau i l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, entre altres.
Es dona la paradoxa que el sector sanitari, que és el que té cura de la salut de les persones, és dels més contaminants. És per això que els centres s’estan “posant les piles” en aquest àmbit i, en aquest sentit, l’objectiu de l’estudi és saber en quin punt estem a Catalunya i compartir experiències per avançar com a sector en la lluita contra el canvi climàtic. A més, en el marc de la recent COP28 l’OMS ja ha demanat als països que redueixin les emissions dels seus sistemes sanitaris.
Principals àmbits d’acció: energia, consum d’aigua i economia circular
Els resultats del treball evidencien que l’eficiència energètica és un dels àmbits que més preocupen les entitats sanitàries i socials. El 79% d'aquestes entitats ha pres mesures en aquest àmbit, que se centren en la instal·lació de màquines més eficients (calderes de condensació, refrigeradores, etc.), la implantació de sistemes de control i monitorització dels equips de climatització, i l'enllumenat amb LED i sensors de presència.
A més, ja són el 67% les entitats que disposen d'energia renovable, principalment generada per plaques fotovoltaiques, tèrmiques i geotèrmiques, tot i que diversos centres també comencen a treballar amb biomassa. Les accions per reduir el consum d’aigua ja incorporen prop del 70% de les entitats. La instal·lació d'aparells d’aireig o reductors del cabal, la instal·lació d'aixetes push, la neteja en sec, l'ús d'aigües freàtiques o la recollida d'aigües pluvials són les principals mesures en aquest àmbit.
El treball també aporta dades sobre economia circular al sector, que apunten que el 56% dels centres incorpora material reutilitzable, com ara bates de roba en comptes de bates de plàstic d'un sol ús. També destaquen les mesures adreçades a reduir el consum de paper, que ja s'estan implementant al 85% de les entitats, i a utilitzar menys plàstic, que apliquen el 74%. En aquest sentit, cal destacar que prop del 80% de les organitzacions estan treballant per eliminar el plàstic d'un sol ús.
Des del CSC, també s'explica que la reducció en el consum de plàstic o paper està relacionada amb la introducció de clàusules sostenibles a les licitacions, una pràctica que ja ha incorporat la majoria de les entitats i que el CSC, que actua com a central de contractació del sector concertat, s'ha compromès que s'inclogui al 100% dels procediments de compra el 2024.
Assignatures pendents: mobilitat sostenible i el càlcul de la petjada de carboni
L'estudi també ha servit per assenyalar les assignatures pendents pel que fa a la sostenibilitat ambiental del sector. Una és la mobilitat sostenible, en què només ha treballat el 36% de les organitzacions. Aquí, les principals accions estan relacionades amb la promoció de l'ús del vehicle elèctric i el transport públic als desplaçaments dels professionals, així com els aparcaments amb punt de càrrega per a patinets, bicicletes i cotxes.
Un altre dels àmbits en què treballa una minoria d'entitats és el càlcul de la petjada de carboni de l'activitat directa, que només és mesurada en el 18% de les organitzacions. Així mateix, són molt pocs els centres que disposen d’un pla de mitigació defectes de gasos hivernacle (18%) o d’un pla d’adaptació al canvi climàtic (10%).
Finalment, l'estudi també recull experiències d'entitats que treballen per millorar l'entorn natural i preservar la biodiversitat, com ara les unitats de salut mediambiental, que contemplen les visites mèdiques a l'entorn natural; la prescripció d'activitats a la natura com a element terapèutic, i les solucions basades en la natura (NBS, per les sigles en anglès), que suposen un millor aprofitament i preservació de l'entorn. Participació de 41 entitats proveïdores de serveis públics de salut i socials L'informe ha comptat amb la participació de 41 entitats proveïdores de serveis públics de salut i socials de Catalunya associades al CSC, que van respondre a un extens qüestionari que va permetre demanar-los informació quantitativa i qualitativa.
El CSC va publicar al gener la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social, eina interactiva per promoure la gestió sostenible de les organitzacions del sector.
La guia explica com dissenyar una estratègia i un pla d’acció en aquest àmbit i recull exemples d’accions i recursos útils en diferents camps de la sostenibilitat, com ara l’ambiental. Sobre el Consorci de Salut i Social de Catalunya El Consorci de Salut i Social de Catalunya és una entitat pública de caràcter local i base associativa, fundada el 1983, que té l'origen en el moviment municipalista. Referència al sector i amb clara vocació de servei, té com a missió impulsar models de salut i socials excel·lents i sostenibles per millorar la qualitat de vida de les persones, oferint serveis d'alt valor afegit als associats.
Així, el CSC vol ser el principal referent per al coneixement i la capacitat de cooperació, influència i anticipació davant dels nous reptes del sistema de salut i social. Tots els associats al CSC són entitats públiques o privades sense ànim de lucre. Com a organització altament compromesa amb la sostenibilitat, el CSC la té integrada com a objectiu estratègic i treballa en la implementació d’accions enfocades al compliment de l’Agenda 2030 i ODS. Fruit d'aquest compromís, el 2020 la institució va ser cridada a formar part del grup impulsor de l'Aliança Catalunya 2030, impulsada pel govern de la Generalitat a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).