En marxa el projecte d'una instal·lació per regenerar part del cabal de la depuradora i reutilitzar-lo
La neteja dels carrers i places de VNG i del clavegueram, necessària per garantir la salut pública, es realitza amb aigua de pluja tractada i aigua del freàtic marítim. En l'actual situació d'emergència per sequera, els serveis municipals apliquen un seguit de mesures d'estalvi i aprofitament de l'aigua. Així, per exemple, la neteja del clavegueram i la neteja viària utilitzen aigua d'un dipòsit d'aigües pluvials i d'un pou d'aigües freàtiques.
Vilanova i la Geltrú, a més, té en marxa un projecte per posar en funcionament una estació existent de regeneració d'aigües depurades, que permetrà reutilitzar amb garanties l'aigua que actualment la depuradora aboca al mar a través d'un emissari marí de 3 km de longitud. A hores d'ara, existeix una canonada que connecta l'EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) amb un dipòsit a la rambla dels Països Catalans, que disposa d'equipament per filtrar i tractar les aigües depurades i també les pluvials que capta. Aquesta instal·lació, que es va construir vinculada a la urbanització del polígon de Santa Magdalena, no han entrat mai en funcionament, pels retards administratius i manca de pressupost.
El regidor d'Espai Urbà, Gerard Llobet, explica que "tenim una subvenció a través de la Generalitat, de l'ACA, per tal que aquestes aigües de l'estació depuradora que ara van cap a l'emissari submarí i se'n van al mar, les puguem conduir cap a aquest dipòsit, tractar-les i reutilitzar-les per uns usos urbans".
Ara mateix el dipòsit existent, que té una capacitat de 477 m³, recull aigües pluvials a través d'un sistema de terrasses i la filtra, i la Companyia Municipal d'Aigües hi ha instal·lat un mecanisme de cloració que fa possible utilitzar-la per regar carrers. Un sistema similar es realitza amb les aigües extretes del freàtic marítim a través de dos pous situats al torrent de Sant Joan i que normalment es fan servir per mantenir el cabal ecològic de la desembocadura del torrent, renaturalitzada en els darrers anys, i evitar l'eutrofització de l'aigua estancada.
Altres mesures que s'apliquen a VNG per reduir el consum són la baixada de la pressió, l'anàlisi de les dades del rendiment de les canonades mitjançant Big Data i intel·ligència artificial per detectar fuites i reparar-les, la supressió del rec a parcs i jardins i el buidatge de basses i fonts ornamentals connectades a la xarxa. En els espais verds de la ciutat es manté el rec mínim establert, i només es fa excepcions en el cas de noves plantacions o replantacions previstes.
Gerard Llobet afirma que totes aquestes mesures "han vingut per quedar-se", i destaca que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "és la que ens està conduint, a aquest ajuntament i a tots els ajuntaments, en les mesures que hem de prendre".
Pel que fa a l'àmbit privat, i per tal de poder controlar el compliment de les prohibicions de rec de jardins i ompliment de piscines, l'Ajuntament ha tramitat una modificació del reglament existent perquè inclogui les situacions que es generen en cas de sequera.
Estació de regeneració d'aigües a la rambla dels Països Catalans
El projecte de disposar d'una estació de regeneració d'aigües residuals parteix d'una instal·lació existent. Hi ha una connexió amb la depuradora i s'instal·larà un sistema de bombament fins a la rambla dels Països Catalans, on hi ha unes terrasses amb rec per degoteig. L'aigua passa primer un filtre per uns paquets de terra i s'acumula en un dipòsit. Ara mateix aquesta cisterna recull les aigües pluvials de les terrasses, que és la que es fa servir per a la neteja, una vegada tractada.
El procés constarà de tractament amb rajos ultraviolats, que eliminen els patògens, i una cloració. L'aigua resultant s'emmagatzema en un tanc i permetrà regar la zona del Llimonet, inicialment.
A banda de les noves instal·lacions, el sistema existent s'ha de revisar, reparar i complementar per tal de posar-lo en marxa. Per això l'ajuntament de VNG té una subvenció de prop de 200.000 €. L'estació de tractament té una capacitat prevista per regenerar 500 metres cúbics d'aigua al dia. El regidor de Serveis Urbans creu que en un o dos anys el sistema hauria d'estar funcionant, "a través de l'Arc Metropolità i a través de l'Associació de Municipis estem plantejant que es consideri que totes les contractacions, tots els tràmits que es derivin de la sequera siguin d'urgència".
Paral·lelament a la posada a punt de l'estació regeneradora d'aigües, l'Ajuntament prepara un Pla Director, que ha de fer una proposta sobre els usos de l'aigua de la planta així com establir una planificació urbana a mitjà termini que permeti una distribució i ús del recurs. El Pla, que ara mateix està en fase de redacció, preveu fer servir l'aigua per al rec, i la neteja, però també obre la porta a altres usos, com ara processos industrials.