Reforç de la campanya per evitar la presència de senglars a Barcelona

13/07/2018 - 08:17

El Pla d’acció de senglars inclou una campanya de sensibilització i el bloqueig de contenidors i papereres perquè aquests animals no hi trobin aliments. L’objectiu és desincentivar la seva presència, que pot provocar accidents de trànsit, la transmissió de malalties o trobades agressives amb les persones.

Actualment s’estima que hi ha uns 1.500 porcs senglars als voltants del parc de Collserola. Alguns baixen als barris de muntanya de Barcelona, sobretot a les nits, atrets pels aliments que algunes persones deixen a les zones on és habitual veure’ls o que troben en contenidors, papereres i punts d’alimentació de gats.

El Pla d’acció de senglars que es va posar en marxa fa dos anys ha ajudat a reduir el nombre d’incidències relacionades amb aquests animals. En concret, s’ha passat de 1.187 l’any 2016 a 667 l’any passat, majoritàriament albiraments i, en casos puntuals, alguna mossegada o cop.

Accions per reduir la presència de senglars

 • Campanya de comunicació i sensibilització ciutadana: Vuit informadors municipals que difonen els riscos que comporta la presència de senglars i la importància de no alimentar-los, i ajuden a detectar punts d’alimentació.
 • Colònies de gats: Trobades amb les alimentadores de gats i col·locació d’arquetes a les gateres per evitar l’accés dels senglars al pinso.
 • Bloqueig de contenidors i papereres per evitar que puguin bolcar-los o desplaçar-los.
 • Actuacions en zones verdes per fer-les menys atractives als animals.
 • Captures excepcionals quan es produeixen pics importants amb grups molt habituats ja a la trama urbana. L’any passat es van fer tres captures, amb un total de 42 senglars.
 • Treball amb el parc de Collserola per impulsar noves mesures de control dins del parc.
 • Treball amb la UAB, que està desenvolupant una vacuna esterilitzadora.

Si veig un senglar, què he de fer?

Els senglars són animals salvatges beneficiosos per als boscos, on desbrossen i ajuden a dispersar espècies, però perillosos a la ciutat, perquè poden reaccionar amb agressivitat i generar problemes. Davant la seva presència, cal extremar les precaucions:

 • No us hi apropeu.
 • No els toqueu.
 • No els doneu menjar.
 • Intenteu espantar-los des de lluny amb gestos i soroll.
 • Controleu el menjar a les àrees de pícnic.
 • Conduïu amb precaució a les zones pròximes a Collserola.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Barcelona ha elaborat un Pla d’Acció amb l’objectiu d’evitar l’accés dels senglars al nucli urbà de Barcelona. L’àmbit d’actuació és la franja compresa pels barris de muntanya limítrofs amb Collserola i els barris que formen part dels districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Notícia

La nova contracta de neteja, que entrarà en vigor la tardor del 2020, és una peça clau de l’estratègia municipal de residu zero de la ciutat. Es tracta d’una nova adjudicació per a la neteja i la recollida i gestió de residus més flexible, més transparent i adaptada a les necessitats de cada barri. El Plenari municipal ha aprovat la nova contracta per als propers deu anys.

Acte
13/12/2018 - 08:30
Palau Macaya Passeig de Sant Joan, 108, 08037, Barcelona

Butlletí