DIA INTERNACIONAL DE L'AIRE NET PER UN CEL BLAU

diumenge, 7 setembre, 2025 - 00:00 a 23:59

La contaminació de l'aire és el risc ambiental més gran per a la salut humana en l'actualitat.

Així mateix, agreuja els efectes del canvi climàtic, provoca pèrdues econòmiques i redueix la productivitat agrícola. No coneix barreres: tots tenim la responsabilitat de protegir la nostra atmosfera i de garantir un aire sa per a totes les persones. Si col·laborem més enllà de les fronteres i els límits administratius, reduirem la contaminació de l'aire.

En el Dia Internacional de l'Aire Net per un cel blau, les Nacions Unides han fet una crida des de governs i empreses fins a societat civil i particulars a invertir en un Aire net. Si fem front a la contaminació atmosfèrica de forma proactiva, podrem assolir un canvi transformador i garantir un aire sa per a totes les persones.

 

Un problema doble

Els efectes en la nostra salut: les diminutes i invisibles partícules de contaminació penetren profundament als nostres pulmons, al torrent sanguini i al cos. Aquests contaminants són responsables d'aproximadament un terç de les morts per accident cerebrovascular, malalties respiratòries cròniques i càncer de pulmó, així com una quarta part de les morts per infart. L'ozó troposfèric, produït per la interacció de diferents contaminants amb la llum solar, també és una causa d'asma i malalties respiratòries cròniques.

Efectes sobre el nostre clima: Els contaminants del clima de curta vida es troben entre els contaminants més relacionats amb els efectes sobre la salut i l'escalfament global a curt termini. Poden persistir a l'atmosfera durant uns dies o fins a diversos decennis, per la qual cosa reduir-los pot tenir beneficis gairebé immediats per a la salut i el clima.

 

Prevenció i reducció de la contaminació atmosfèrica per millorar la qualitat de l'aire global

La contaminació atmosfèrica és el risc ambiental més gran per a la salut humana i una de les principals causes evitables de morts i malalties a tot el món, responsable d'aproximadament 6,5 milions de morts prematures a tot el món (el 2016) atribuïdes a la contaminació atmosfèrica a interiors i a l'aire lliure. Als països en desenvolupament, aquest tipus de contaminació afecta de manera desproporcionada les dones, els nens i la gent gran, i en particular les poblacions de baixos ingressos que sovint estan exposades a alts nivells de contaminació de l'aire en interiors i en espais oberts resultant dels mètodes de cuina i calefacció que utilitzen llenya i querosè.

La contaminació atmosfèrica és un problema mundial que té repercussions de llarg abast a causa de la seva gran propagació, i perquè, si no es produeix una intervenció agressiva, el nombre de morts causades per la contaminació de l'aire en espais oberts va per augmentar en més d'un 50% abans del 2050.

La societat ha de suportar els costos elevats d'aquesta contaminació, ja que té impacte negatiu sobre l'economia, la productivitat laboral, els costos d'atenció sanitària i el turisme, entre d'altres. Per tant, no podem subestimar els beneficis que suposaria invertir en el control d'aquesta contaminació i que també existeix una justificació econòmica per actuar i disposem de solucions eficaces en funció dels costos per fer front a la contaminació atmosfèrica.

La mala qualitat de l'aire planteja un problema en el context del desenvolupament sostenible per a tots els països, en particular a les ciutats i les zones urbanes dels països en desenvolupament, on els nivells de contaminació atmosfèrica són superiors als límits establerts a les directrius sobre qualitat de l'aire de l'Organització Mundial de la Salut. 

L'aire net és important per a la salut i la vida quotidiana de les persones, i la contaminació atmosfèrica és el risc ambiental més gran per a la salut humana i una de les principals causes de mort i malaltia a tot el món que es podrien evitar. Aquesta contaminació afecta de manera desproporcionada les dones, els nens i les persones d'edat avançada i té efectes negatius als ecosistemes.

La comunitat internacional és molt conscient que la millora de la qualitat de l'aire pot ajudar a reduir les conseqüències del canvi climàtic i que les mesures de mitigació del canvi climàtic poden millorar la qualitat de l'aire.

Impulsada pel creixent interès a tot el món per l'aire net, i per conscienciar sobre la necessitat de fer més esforços per millorar la qualitat de l'aire, entre ells reduir la contaminació atmosfèrica, l'Assemblea General va declarar el 7 de setembre com el Dia Internacional de l'Aire Net per un cel blau.

Al document final de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible, titulat “El futur que volem”, els països es van comprometre a promoure polítiques de desenvolupament sostenible que contribuïssin a la bona qualitat de l'aire en el context de les ciutats i els assentaments humans sostenibles. Així mateix, l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible reconeix —en el full de ruta per assolir el desenvolupament sostenible, la protecció del medi ambient i la prosperitat per a tothom—que reduir la contaminació atmosfèrica és important per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 


 

Organitzador: 
Nacions Unides
Categories: 
Contaminació

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 

Butlletí