Reus acull per primer cop la Festa Aprofitem els Aliments, organitzada per la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus i la Plataforma Aprofitem els Aliments, amb el suport d’altres regidories de l’Ajuntament i de les entitats que participen en el Programa de Gestió Alimentària Responsable i d’altres entitats de la ciutat. Serà el dissabte 15 d’octubre d’11:00 a 17:00h a la plaça de la Llibertat L’esdeveniment té com a objectius conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i donar a conèixer el Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus.
Entre altres activitats, organitzades per diverses entitats de Reus, hi haurà un gran dinar popular amb aliments aprofitats, és a dir, recuperats, ja que no són comercialitzables, tot i que són totalment aptes pel consum; un espai per les entitats que participen amb el programa de Gestió Responsable de Reus; lectura del manifest «Prou Malbaratar Aliments» impulsat per la Plataforma Aprofitem els Aliments; tallers de cuina amb aliments aprofitats; concurs de cuina amb alumnes del Mas Carandell; xerrades sobre l’aprofitament alimentari; taller de sabons amb oli aprofitat; exposicions; una cursa d’orientació; tallers; activitats infantils, i balls. Aquesta festa també compta amb la col·laboració de l’empresa Cargill entre d’altres.
Espigolades al camp, als comerços i a casa
D’una banda, el dia d’abans, divendres, per la tarda, un grup de voluntaris farà l’Espigolada, una recollida d’aliments recuperats pels establiments de la ciutat. També es farà aquesta acció al camp. Espigolar vol dir arreplegar allò que un altre ha deixat, com fan els pagesos quan cullen els fruits que han quedat en el camp després de la collita general)
D’altra banda, tothom por «espigolar» els seus armaris i portar aliments aptes per al consum que tinguin a casa i no tinguin la previsió de fer-los servir. El lloc per deixar-los serà la parada que el Banc dels Aliments tindrà a l’espai de la Festa.
Voluntariat
Tothom pot participar com a voluntariat en la Festa Aprofitem els aliments de dues maneres: el divendres 14 d’octubre en la recollida d’aliments aprofitats per les botigues de Reus, i/o en l’elaboració del Gran Dinar.
Per participar com a voluntariat, cal contactar amb la Regidoria de Benestar Social a través del del correu electrònicbenestar@reus.cat o el número de telèfon 977 010 034.
La Plataforma Aprofitem els Aliments
La Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) és una associació formada per persones i entitats lligades a la prevenció del malbaratament alimentari. Treballa en xarxa, apropant tots els agents implicats en la cadena dels aliments (productors, empreses, entitats, consumidors…) per tal de trobar solucions comunes al problema del malbaratament d’aliments. Per a més informació sobre la PAA es pot consultar el web www.aprofitemelsaliments.org .
La col·laboració de l’empresa Cargill
Els treballadors de Cargill han fet, recentment, una aportació econòmica important a la Festa Aprofitem els Aliments i també col·laboraran el mateix dia de la festa i els dies previs fent tasques de voluntariat.
La responsabilitat social corporativa de l’empresa Cargill de Reus es veu reforçada amb la tasca de voluntariat que realitzen els seus treballadors des de l’any 2010, donant suport a diverses tasques socials que es porten a terme a la ciutat, com la col·laboració i suport a l’associació Down Tarragona i el Programa de Gestió Responsable de Reus.
Cargill és una empresa fundada als Estats Units l’any 1865 i avui opera a més de 66 països. La planta de Reus va començar les seves activitats l’any 1965 sota el nom de Proteinas y Grasas, després Cindasa i actualment Cargill. Es dedica a la molturació de llavors de gira-sol, refinament d’oli de gira-sol, soja i blat de moro per a consum humà i industrial i a la fabricació de farina de gira-sol per a pinsos.
El Programa de Gestió Responsable de Reus
El 27 d’agost de 2012, Reus va iniciar la implementació del projecte de recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a la ciutat. Des de llavors, en total, s’han recuperat, fins al 31 de juliol de 2016, 742.241 Kg d’aliments frescos, que s’han fet arribar aproximadament a unes 1.900 famílies diferents i unes 6.600 persones de la ciutat a través de les diferents entitats distribuïdores.
El lideratge del programa correspon a la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments i del Taller Baix Camp. També inclou la col·laboració estreta de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de Càritas Interparroquial de Reus. Hi participen de manera activa el Mercat del Camp i altres establiments alimentaris i entitats socials. I rep el suport d’entitats privades, institucions i administracions públiques, com l’Agència de Residus i la Diputació de Tarragona, entre d’altres.
El Programa té tres fases fonamentals: recollida, triatge i distribució dels aliments, i dues línies de treball: la distribució dels aliments als centres de distribució (parròquies, per exemple) i al menjador social (de manera presencial i amb carmanyoles per emportar).