Ara fa 15 anys que es va començar a organitzar el primer seminari d'intervenció ambiental per a policies locals, una iniciativa del servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona que busca ampliar la formació i donar recursos i suport a la policia local a l'hora de tractar les qüestions relacionades amb el medi. Des de llavors, ja se n'han celebrat 73 seminaris, pels què han passat més de 2.000 participants de més de 200 municipis de la província.
Aprofitant l'efemèride, aquest dijous es va celebrar a Barcelona una jornada de reflexió al voltant de com ha canviat la seva feina en tot aquest temps i els nous reptes als què s'enfronta la policia local. "Fa15 anys no hi havia ordenances ni normativa ambiental, cosa que afortunadament ha canviat molt, i ara hi ha nous reptes com el canvi climàtic, que també afecta a la vigilància del medi", explica Maria Llorens, coordinadora d'aquests seminaris (veure la presentació de Maria Llorens, en PDF).
El punt de partida
En aquest sentit, Leo Piquer, caporal de la policia local de Castelldefels, explica com era de complicada la situació fa quinze anys: abocaments de residus i contaminants als rius, increment exponencial i descontrolat dels residus urbans, gossos perillosos... la falta de normativa en aquells moments feia que, per exemple, els municipis no sabessin ni tan sols què fer amb els vehicles abandonats (veure la presentació de Leo Piquer, en PDF).
A més a més, assegura Àngel Pàrraga, caporal de la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet de Llobregat, fa quinze anys no hi havia cap mena de sensibilització -ni interès- ambiental per part dels policies, que pensaven que la defensa del medi quedava fora del seu àmbit d'actuació. La llei de policies locals de 1991 (al seu article 11) establia però que havien de vetllar pel compliment de la normativa vigent en matèria de protecció del medi (veure la presentació d'Àngel Pàrraga, en PDF).
Afortunadament, amb el temps les coses han canviat: els temes ambientals preocupen cada cop més als ciutadans i els policies locals donen resposta i servei en aquestes qüestions, fins al punt, com comenta Maria Llorens, que es pot dir que el 90% de la seva feina té a veure amb el medi.
Els reptes de futur
En aquests 15 anys, doncs, els seminaris organitzats pel Servei de Medi Ambient de la Diputació han donat resposta a les necessitats de la policia local en la seva feina de cada dia: protocols d'actuació en cas d'infracció, novetats en la cada vegada més abundant legislació ambiental, control de la contaminació acústica, abocament il·legal de residus...
A més a més, des del servei s'han realitzat altres programes de suport als municipis en aquests temes, com ara la cessió de sonòmetres o l'entrega de bicicletes a la policia local.
I pel que fa als reptes de futur, el caporal Piquer explica que ara, una vegada la sensibilització ambiental és una realitat, la policia local s'enfronta a qüestions que abans eren impensables, com ara l'aparició d'espècies exòtiques invasores (com el mosquit tigre o el cranc americà) o l'apropament d'espècies urbanes al medi urbà. En aquest darrer punt Piquer va destacar el cas dels senglars, que a Castelldefels ja es passegen pel centre del nucli urbà i constitueixen "una autèntica invasió silenciosa".
També a 'Sostenible.cat'...
La Diputació de Barcelona entrega vuit equips per fer controls de soroll a vehicles de motor
La Diputació de Barcelona endega un programa pilot de cessió de bicicletes a policies locals
La Diputació forma policies i tècnics municipals sobre controls de soroll de motocicletes
Adjunt | Mida |
---|---|
poliambbici1.jpg | 68.23 KB |