Font: Ajuntament de Manlleu
La campanya 'A Manlleu actuem pel canvi climàtic' s'ha fet els dies de Porc i Cervesa. Aquest projecte respon a la proposta més votada pel darrer Consell Municipal de la infància (Curs 2018-19): dur a terme una campanya de sensibilització entorn del canvi climàtic.
Dilluns 30 de setembre es va fer la presentació de la campanya A Manlleu actuem pel canvi climàtic! A l'acte hi van participar Núria Martínez, regidora de Participació Ciutadana; Maite Anglada, regidora de Medi Ambient, i també les regidores infantils del curs 2018-19. Aquesta campanya ha sorgit de la proposta que va fer el Consell Municipal de la Infància del curs 2018-19. El Consell és l’espai estable de participació dels nens i nenes de sisè de totes les escoles de Manlleu per debatre i proposar sobre temes de ciutat. També és un espai per conèixer l’ajuntament i el seu funcionament.
Les regidores infantils van explicar durant la presentació el procés a través del qual van escollir aquesta proposta. Des de l'Ajuntament es va valorar que s'apostés per una temàtica mediambiental i no per una activitat lúdica dirigida als infants. Avui,aquesta proposta és una realitat en la mesura que l’Ajuntament destina 5.000 euros del pressupost municipal a la participació dels nens i nenes de Manlleu.
Finalment, més de mil persones han participat en les activitats de la campanya "A Manlleu actuem pel canvi climàtic!" celebrada durant els dies 5 i 6 d'octubre coincidint amb la fira gastronòmica del Porc i la Cervesa. Aquesta campanya donava resposta a la proposta més votada pel darrer Consell Municipal de la Infància i s’ha organitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de Recollida de Residus d’Osona, SL i Xarxampa.
A través de les diverses activitats gratuïtes (tren turístic, scape room, ecoestació, bicicletada familiar i taller “Coneix l’energia fotovoltaica”) s’ha mostrat a la població què s'està fent al municipi per fer front al canvi climàtic i com s'hi pot actuar des de casa (vegeu apartat d’imatges relacionades). Les activitats més concorregudes han estat el tren turístic (666 persones) i l’scape room (207 persones i més de 50 que no van poder-lo fer perquè ja estava ple).
Algunes de les actuacions que s’han mostrat i proposat a la ciutadania per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle són: separar bé per reciclar les deixalles, posar plaques solars per escalfar l’aigua sanitària o produir electricitat, contractar l’electricitat a una companyia que en garanteixi que el seu origen és 100% renovable, reduir l’ús del cotxe a favor d’anar en bicicleta o a peu o comprar-ne un d’híbrid o elèctric quan calgui renovar-lo, millorar els tancaments (portes / finestres dobles). A més també s’han explicat les bonificacions en impostos municipals per dur a terme totes aquestes actuacions. Per a més informació, s’ha dirigit la ciutadania a la nova Oficina d’Estalvi i Eficiència Energètica.
Tren turístic: per passejar pels carrers, veure què s’està fent des de l’ajuntament i què es pot fer a nivell de casa..
Scape Room: pensat per grups de 4 a 6 persones que vulguin superar el repte d'aconseguir sortir de la carpa "A Manlleu actuem pel canvi climàtic!" en què 15 minuts de diversió i aprenentatges estan assegurats. Organitzada per l'Ajuntament de Manlleu i Diputació de Barcelona.
L'ecoestació: per assegurar-se que es recicla tot a la perfecció i que es minimitzen les emissions personals de gasos d'efecte hivernacle! L'ecoestació és una instal·lació lúdica interactiva per donar a conèixer millor el món dels residus. Prova el nou Test de l’Ecoestació, escapa’t amb l’Orgànica, practica el Multixoc i recorda que amb el vidre no s’hi juga! Organitzada per l'Ajuntament de Manlleu i Recollida de Residus d’Osona, SL.
Pedala 2019: és la bicicletada familiar que s'organitza anualment en motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Ambl 'Ajuntament de Manlleu i Xarxampa.
El taller 'Coneix l'energia fotovoltaica': per informar-se dels beneficis de l'energia solar i sobre com es pot utilitzar-la a casa. A càrrec de l'Ajuntament de Manlleu i Diputació de Barcelona.
La campanya es valora molt positivament doncs a banda de l’elevada participació també ha permès recollir propostes i inquietuds de la ciutadania.