'A Manlleu actuem pel canvi climàtic'

Més de mil persones participen a la campanya “A Manlleu actuem pel canvi climàtic!”
09/10/2019 - 08:00

La campanya 'A Manlleu actuem pel canvi climàtic' s'ha fet els dies de Porc i Cervesa. Aquest projecte respon a la proposta més votada pel darrer Consell Municipal de la infància (Curs 2018-19): dur a terme una campanya de sensibilització entorn del canvi climàtic.

Dilluns 30 de setembre es va fer la presentació de la campanya A Manlleu actuem pel canvi climàtic! A l'acte hi van participar Núria Martínez, regidora de Participació Ciutadana; Maite Anglada, regidora de Medi Ambient, i també les regidores infantils del curs 2018-19. Aquesta campanya ha sorgit de la proposta que va fer el Consell Municipal de la Infància del curs 2018-19. El Consell és l’espai estable de participació dels nens i nenes de sisè de totes les escoles de Manlleu per debatre i proposar sobre temes de ciutat. També és un espai per conèixer l’ajuntament i el seu funcionament.

Les regidores infantils van explicar durant la presentació el procés a través del qual van escollir aquesta proposta. Des de l'Ajuntament es va valorar que s'apostés per una temàtica mediambiental i no per una activitat lúdica dirigida als infants. Avui,aquesta proposta és una realitat en la mesura que l’Ajuntament destina 5.000 euros del pressupost municipal a la participació dels nens i nenes de Manlleu.

Finalment, més de mil persones han participat en les activitats de la campanya "A Manlleu actuem pel canvi climàtic!" celebrada durant els dies 5 i 6 d'octubre coincidint amb la fira gastronòmica del Porc i la Cervesa. Aquesta campanya donava resposta a la proposta més votada pel darrer Consell Municipal de la Infància i s’ha organitzat amb el suport  de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de Recollida de Residus d’Osona, SL i Xarxampa.

A través de les diverses activitats gratuïtes (tren turístic, scape room, ecoestació, bicicletada familiar i taller “Coneix l’energia fotovoltaica”) s’ha mostrat a la població què s'està fent al municipi per fer front al canvi climàtic i com s'hi pot actuar des de casa (vegeu apartat d’imatges relacionades). Les activitats més concorregudes han estat el tren turístic (666 persones) i l’scape room (207 persones i més de 50 que no van poder-lo fer perquè ja estava ple).  

Algunes de les actuacions que s’han mostrat i proposat a la ciutadania per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle són: separar bé per reciclar les deixalles, posar plaques solars per escalfar l’aigua sanitària o produir electricitat, contractar l’electricitat a una companyia que en garanteixi que el seu origen és 100% renovable, reduir l’ús del cotxe a favor d’anar en bicicleta o a peu o comprar-ne un d’híbrid o elèctric quan calgui renovar-lo, millorar els tancaments (portes / finestres dobles). A més també s’han explicat les bonificacions en impostos municipals per dur a terme totes aquestes actuacions. Per a més informació, s’ha dirigit la ciutadania a la nova Oficina d’Estalvi i Eficiència Energètica.

Tren turístic: per passejar pels carrers, veure què s’està fent des de l’ajuntament i què es pot fer a nivell de casa..

Scape Room: pensat per grups de 4 a 6 persones que vulguin superar el repte d'aconseguir sortir de la carpa "A Manlleu actuem pel canvi climàtic!" en què 15 minuts de diversió i aprenentatges estan assegurats. Organitzada per l'Ajuntament de Manlleu i Diputació de Barcelona.

L'ecoestació: per assegurar-se que es recicla tot a la perfecció i que es minimitzen les emissions personals de gasos d'efecte hivernacle! L'ecoestació és una instal·lació lúdica interactiva per donar a conèixer millor el món dels residus. Prova el nou Test de l’Ecoestació, escapa’t amb l’Orgànica, practica el Multixoc i recorda que amb el vidre no s’hi juga! Organitzada per l'Ajuntament de Manlleu i Recollida de Residus d’Osona, SL.

Pedala 2019: és la bicicletada familiar que s'organitza anualment en motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Ambl 'Ajuntament de Manlleu i Xarxampa.

El taller 'Coneix l'energia fotovoltaica': per informar-se dels beneficis de l'energia solar i sobre com es pot utilitzar-la a casa. A càrrec de l'Ajuntament de Manlleu i Diputació de Barcelona.

La campanya es valora molt positivament doncs a banda de l’elevada participació també ha permès recollir propostes i inquietuds de la ciutadania.


 

Municipis: 
OsonaManlleu

Relacionats

Article

L’Ajuntament del Prat de Llobregat organitza una formació, en el marc de la Xarxa ‘Al Prat, escoles més sostenibles’, dirigida als docents cada curs escolar. Aquest curs 21/22 es treballa la metodologia de la indagació científica amb continguts ambientals.

Article

Es tracta d’un projecte conjunt de l’Ajuntament i la comunitat educativa, inserit en la Xarxa d’Escoles Sostenibles de Catalunya

Notícia

L’objectiu del projecte,  liderat per un equip interdisciplinari del grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) de la Universitat de Vic és que els nens i les nenes que hi participin puguin tenir una experiència ambiental autèntica. És a dir, que puguin recollir dades ambientals reals, que prenguin decisions a partir d’aquestes dades i que puguin fer accions que ajudin a millorar la biodiversitat del pati.

Butlletí