Argentona obté al 2020 el seu millor resultat en recollida selectiva, quasi un 88%

10/03/2021 - 12:58

Segons dades de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Argentona, el municipi va assolir l'any 2020 un percentatge de recollida selectiva del 87,9%, el millor resultat que ha assolit mai. És un punt més que ara fa un any i dues dècimes millor que el sostre que tenia fins ara, corresponent a l'any 2018.

Amb aquestes dades, i a l'espera de l'informe que cada any elabora l'Agencia de Residus de Catalunya, Argentona tornarà a posiciona-se entre els municipis capdavanters en recollida selectiva i en les primeres posicions de les localitats catalanes de més de 10.000 habitants.

Atenent a les dades mensuals, el mes de juny es va registrar un percentatge rècord del 91,7%. Amb tot, els efectes de la pandèmia de la COVID-19, el confinament i la restricció de mobilitat també s'han evidenciat en la generació de residus, amb un total de 6.255 tones de residus – un 5% més que al 2019 - i una mitjana d'1,37 quilos per habitant i dia, xifres que se situen per sobre de les registrades en els tres anys anteriors, des que al 2017 es va desplegar la recollida porta a porta a tot el municipi.

També cal destacar a la balança de resultats la millora de la quantitat - un 13% més - i de la qualitat de la fracció d'orgànica en els tres darrers trimestres de 2020, i que van situar la mitjana d'impureses en tan sols un 2,3%.

Una altra de les dades que evidencia l'augment d'hores que les famílies van passar als seus domicilis durant el 2020 ha estat la recollida d'oli vegetal, que va assolir la xifra de 3.419 litres, un 27% més que l'any anterior.

L'autocompostatge és l'aprofitament a la mateixa llar de les restes de la cuina i del jardí que generem per fer un adob natural que podem aplicar a les nostres plantes, al jardí o a l'hort. Al 2020 es van comptabilitzar un total de 165 famílies que realitzen compostatge domèstic.

La deixalleria municipal

La deixalleria municipal va rebre un total de 23.120 visites el 2020. Cal recordar que és un servei per als ciutadans i les activitats econòmiques, no només del municipi d'Argentona, també d'Òrrius i Dosrius. A aquesta xifra cal afegir els 457 argentonins que al llarg de l'any passat van fer ús de la deixalleria mòbil, que visita un cop al mes el nucli urbà i el veïnat del Cros.

La creu, la xifra d'incidències

L'augment del consum a casa i la generació de residus als domicilis també ha comportat un increment de les incidències registrades en la recollida porta a porta, als domicilis, comerços i establiments, i que van augmentar quasi un 20% en relació al 2019.

De les gairebé 8.500 incidències detectades l'any passat, un 60% van correspondre al nucli urbà i Madà i prop d'un 30% al veïnat del Cros. Amb tot, cal dir que la tasca informativa i de sensibilització de l'Oficina Ambiental i Oficina municipal del Cros va contribuïr a reduir al 2020 les incidències en aquest barri en un 15%.

Aquesta situació negativa s'està prolongant en l'inici del 2021, en què ja s'han comptabilitzat més de  1.200 incidències en els dos primers mesos de l'any.

Les situacions més recurrents són els residus barrejats que apareixen a les fraccions, i no fer ús de les bosses taxades que són d'ús obligatori – vermelles en el cas de la fracció del rebuig, i grogues per als envasos en el cas del comerç i activitats econòmiques - i que suposen la meitat del total de les incidències. Precisament el major increment en comparació amb el 2019 s'ha detectat en el relaxament a l'hora de fer ús de les bosses taxades.

Les incidències més  reiteratives són el lliurament dels residus barrejats i no utilitzar les bosses taxades per al lliurament de la fracció rebuig en el cas dels domicilis i en el cas de les activitats econòmiques no utilitzar les bosses taxades per lliurar el rebuig i els envasos.

Des de l'Ajuntament es fa una crida a la responsabilitat i conscienciació ciutadana, per tal de reduir aquests registres en el número d'incidències. Cal recordar que aquells residus barrejats i que no se separen correctament no es poden reciclar i, per tant, s'han de traslladar a abocadors i plantes d'incineració que suposen una gran despesa i un augment molt considerable en els costos de gestió del servei. I té especial incidència el progressiu augment del cànon del rebuig, que en aquest 2021 se situa ja en 53,1 euros per tona a dipòsit, o 26,5 euros per tona destinada a incineració.


Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

Maresme Circular redueix un 80% la concentració del principal causant d’olors de la planta de tractament de residus de Mataró.

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Butlletí