Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

20/10/2023 - 10:14

En marxa el procés per escollir les persones que constituiran l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya

S’estan distribuint 20.000 invitacions escollides de manera aleatòria per optar a formar part d’aquest mecanisme de participació, que servirà perquè la ciutadania debati els reptes a què s’enfronta el país davant el canvi climàtic i formuli propostes per fer-hi front

La selecció final del centenar d’assembleistes que conformaran l’espai de deliberació es farà mitjançant un sorteig


 

El procés per escollir els membres de l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya ja s’ha posat en marxa, segons ha informat al Govern el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas. Es tracta d’un nou instrument democràtic que servirà perquè la ciutadania debati els reptes a què s’enfronta Catalunya davant el canvi climàtic i formuli propostes per fer-hi front. Ahir mateix es van enviar les primeres de les 20.000 invitacions, escollides aleatòriament, que s’estan distribuint arreu del país per convidar les persones a inscriure’s al portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya.

Les persones que rebin una de les 20.000 invitacions i vulguin intervenir-hi, hauran d’inscriure-s’hi mitjançant el formulari disponible al portal amb el codi personal que constarà a la carta que hagin rebut. Entre les inscripcions es realitzarà un sorteig per fer la selecció final del centenar d’assembleistes que conformaran el nou mecanisme.

La Generalitat ha treballat amb l'Institut d'Estadística de Catalunya i l'empresa Sortition Foundation per assegurar que hi seran representats perfils diversos de la societat catalana respecte a gènere, edat, nivells d'estudi, territori o origen. En concret, impulsen el projecte la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (a través de l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, del Departament de Presidència, que hi aporta el coneixement en matèria de participació ciutadana. Aquestes persones es reuniran el dissabte 18 de novembre, dia que es constituirà l’Assemblea.

 

100 persones, 6 sessions

Els treballs de l’assemblea seran de caràcter públic i es duran a terme mitjançant sessions que s’organitzaran en una fase de presa de contacte i facilitació als membres de la informació i formació de base per a les seves deliberacions; una fase de debat i discussió i una fase de conclusions i propostes. Les sessions tindran lloc durant sis dissabtes, entre la sessió inaugural del 18 de novembre de 2023 i la final del 10 de febrer de 2024. La majoria seran presencials i tindran lloc a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vic.

Per participar-hi no cal tenir coneixements previs sobre canvi climàtic. A les sessions es comptarà amb el suport de persones expertes en diferents àmbits que compartiran el seu coneixement, i amb un equip de dinamització que facilitarà i donarà suport a les persones participants. Qui formi part de l’Assemblea rebrà una compensació econòmica de 65 euros per cada dissabte de sessió i se li facilitaran els serveis de transport, càtering, allotjament o cures, si cal.

 

Participació en les polítiques públiques

Les deliberacions i propostes se centraran en com fer front a l’emergència climàtica pel que fa a dos aspectes concrets: el desplegament de les energies renovables i el model de producció i consum agroalimentari. L’ambició és millorar, complementar i innovar en les possibilitats d’incorporar la ciutadania en l’elaboració de les polítiques públiques de la Generalitat i contribuir a generar coneixement i sensibilització envers els reptes de l’emergència climàtica a Catalunya.

El Govern analitzarà les recomanacions que elabori l’Assemblea i en valorarà la incorporació a les polítiques públiques de la Generalitat. Posteriorment, efectuarà un retorn, tant a l’Assemblea com al conjunt de la ciutadania, en què retrà comptes sobre quines recomanacions i com s’han incorporat, i quines n’han estat excloses i els motius de l’exclusió. Aquesta és la primera assemblea ciutadana d’aquestes característiques que posa en marxa el Govern de Catalunya.

La creació d’aquest mecanisme de participació la va anunciar l’any passat el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, durant la seva participació en la Setmana del Clima de Nova York, com a mecanisme de participació ciutadana, seguint l’exemple de països com Escòcia, Àustria, Irlanda, Alemanya, França o el Regne Unit. Se suma a altres òrgans ja creats i pensats per al món científic i per a organismes involucrats en la feina d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, com el Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic o la Taula Social del Canvi Climàtic.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Verificat i el CREAF entrenaran professorat i adolescents en desmuntar mites falsos sobre canvi climàtic

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Butlletí