Aula del Parc Central de Santa Perpètua de Mogoda: la ciutadania a favor de la natura

Font: Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda i Diputació de Barcelona

18/07/2017 - 16:26

Santa Perpètua de Mogoda s’ubica entre la riera de Caldes i el riu Ripoll. Ben a prop es troben la riera de Polinyà i la riera de Santiga. L’abundància d’aigua, les terres fèrtils i un relleu suau l’han convertit en un enclavament privilegiat des de l’antiguitat. Avui dia, el Parc Central, amb la seva gran bassa i l’equipament municipal “l’Aula del Parc” l’han convertit en un espai de trobada, de descoberta de l’entorn i de realització d’activitats educatives.

Tal i com demostren les restes trobades que daten del període del Neolític, l’actual municipi de Santa Perpètua de Mogoda va estar poblada des fa molts segles, degut principalment a la disponibilitat d’aigua que ofereix el territori. A l’època medieval, Santa Perpètua de Mogoda va tenir un paper clau en les vies de comunicació, fet que explica les restes de vil·les romanes, la més important, trobada sota l’església de Santa Maria l’Antiga. Des d’aquesta època, Santa Perpètua ha crescut progressivament sense perdre de vista el repte de construir una ciutat per les persones.

El Parc Central, un projecte un ciutadà

El Parc Central de Santa Perpètua de Mogoda es pot definir com un projecte col·laboratiu, participatiu i ciutadà. Actualment, ocupa una superfície de 80 Ha convertint-se en un dels espais verds públics més grans del Vallès Oriental. El parc, és el resultat de les aportacions del Consell Municipal Infantil, d’un concurs d'idees i d’un procés participatiu amb consulta ciutadana per escollir la millor de les idees presentades (van participar 5 equips professionals d'arquitectura). A més, el projecte es va incloure al Pla de Barris de Can Folguera, i ha comptat amb la participació de la Comissió Ciutadana de Seguiment del Pla de Barris.

Aquesta participació de diferents sectors de la ciutadania i a diferents nivells, ha aconseguit que el parc, es converteixi en un espai de trobada, vida social, de realització activitats i de contacte amb la natura.

Un dels elements més emblemàtics d’aquest parc és la gran bassa naturalitzada que, en els seus orígens, era una bassa de reg.

La bassa central

La bassa ocupa bona part del parc, aproximadament, dos camps de futbol, i és un referent per la ciutadania. És obra de bioenginyeria ja que combina les funcions ornamentals amb el foment de la biodiversitat. Per exemple, la seva orientació fa que l’impuls del garbí, el vent dominant de la zona, afavoreixi la recirculació i s’oxigeni l’aigua.

La bassa, al ser naturalitzada, és a dir l’origen de l’aigua és freàtic i no se li afegeix clor, disposa de plantes aquàtiques i vegetació propera a l’aigua, pel que es converteix en un espai de gran valor ambiental que acull una important biodiversitat: larves d’insectes que serviran d’aliment per les orenetes quan arribi la primavera, diferents espècies d’aus que  fan estada durant l’hivern, etc.

L’aigua de la bassa, a més de fomentar la biodiversitat, té un altre ús: regar la vegetació del parc.  A més, permet la realització d’activitats nàutiques, activitats esportives com el cable-wakeboard, i també disposa d’un espai per vaixells infantils.

A més de les activitats esportives i lúdiques, la bassa i el seu entorn són l’escenari d’activitats d’educació ambiental i de sensibilització que, en bona part s’organitzen i realitzen des de l’Aula del Parc.

L’Aula del Parc

L’Aula del Parc és un equipament municipal inaugurat a l’abril de 2016. S’ha convertit un centre de referència d’educació ambiental ja que s’hi realitzen activitats que ofereix  l’Ajuntament i altres entitats locals.  Les activitats són de formats diversos i s’adrecen a diferents perfils de participants. Les temàtiques principals de les activitat estan relacionades amb el medi ambient: ecologia urbana, biodiversitat, residus, mobilitat, contaminació atmosfèrica, etc) i disposa d’una oferta formativa vinculada a la bassa.

Consulteu la programació d’activitats a la web de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda.

Altres espais d’interès del parc central que us convidem a visitar són: el Passeig de la Ribera, el Passeig dels Colors, el Camí de la Granja, l’Anella i la Plaça de l’Amfiteatre. La gran varietat d’espais ofereix a la ciutadania en conjunt, un espai ple de natura, on gaudir de l’aire lliure, fer esport i aprendre.

Més informació: Parc Central de Santa Perpètua de Mogoda

Font consultada: Web de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda 

Fotografies: Siboc- Diputació de Barcelona


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Vallès OccidentalSanta Perpètua de Mogoda

Relacionats

Notícia

El Ple Municipal ha aprovat inicialment el Pla Director d’Aigua Regenerada de Santa Perpètua de Mogoda, que suposarà un estalvi del 10% del consum d’aigua potable del municipi.

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Article

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

Butlletí