Criteris sostenibles per al manteniment dels monuments i el patrimoni històric, a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

28/06/2021 - 13:23

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

Aquests criteris de sostenibilitat queden recollits en tots els aspectes del nou contracte que s’ha adjudicat i que té un pressupost de 10,6 milions d’euros. Més concretament, s’utilitzaran morters de calç i pintures de bases naturals, i s’evitaran així els morters de pòrtland i les pintures de bases plàstiques. A més, es reutilitzaran fustes i es reciclaran materials recuperats d’altres obres com, per exemple, la pedra de Montjuïc, bigues de fusta i paviments hidràulics.

Les actuacions de conservació i manteniment dels propers quatre anys s’han dividit en quatre lots diferents: el Park Güell, els edificis, el Monestir de Pedralbes i els monuments. Aquest últim és el que rebrà un pressupost més gran. La raó d’això és que Barcelona té més de 1.500 elements i conjunts escultòrics que requereixen una dedicació constant per conservar-los, a causa de l’envelliment propi, les afectacions climatològiques, la contaminació, el vandalisme o la qualitat de l’aigua de les fonts ornamentals, entre d’altres.

 

Quins monuments, conjunts arquitectònics i edificis municipals se’n beneficiaran?

Entre els monuments que es milloraran pròximament seguint els criteris de sostenibilitat definits, hi ha l’Arc de Triomf, el monument a Colom, el de Rafael Casanova i el de la sardana, a Montjuïc, que es restaurarà de manera integral. D’altra banda, en els propers dies s’acabarà la rehabilitació de l’escultura de David i Goliat a la Vila Olímpica.

La partida destinada als edificis de propietat municipal protegits pel catàleg patrimonial preveu actuacions de millora a la seu consistorial de la plaça de Sant Jaume, al Palauet Albéniz, al temple d’August, la muralla del Centre Cívic Pati Llimona i les torres Venecianes.

Finalment, aquest nou contracte de manteniment dels monuments i el patrimoni històric de la ciutat també suposarà una millora de les condicions laborals dels operaris i restauradors, pel que fa al sou, que es fixarà per sobre dels mínims que marquen els convenis i col·legis professionals respectius, i pel que fa a l’especialització dels treballadors i els caps d’obra, per tal d’augmentar l’eficiència i la qualitat dels treballs que es duran a terme.


 

Relacionats

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Butlletí