Del 16 al 22 de setembre, la consigna a tot Europa és 'Camina amb nosaltres!'

20 anys celebrant la mobilitat sostenible

Font: TMB i Generalitat de Catalunya

14/09/2019 - 08:30

L'objectiu de la Setmana Europea de la Mobilitat és conscienciar la població de la possibilitat de canviar el model de mobilitat i dels beneficis que aquests canvis tindrien sobre el medi ambient i la salut.

Dins la Setmana Europea de la Mobilitat s’organitzaran més de 700 activitats en 300 municipis i enguany es commemoren 20 anys del primer acte d'aquest tipus a Catalunya.

Un any més Europa dedica una setmana a promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables: desplaçar-se a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. L’objectiu de la Setmana Europea de la Mobilitat és fer visibles els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Les dates d’enguany són del 16 al 22 de setembre i el lema escollit és Camina amb nosaltres!

Barcelona, i moltes altres ciutats i pobles de tot Catalunya, s’afegiran al repte europeu amb diferents activitats. Caminades populars, activitats relacionades amb el medi i la mobilitat sostenible, amb l’ús de la bicicleta i del transport públic i, també, el Dia Sense Cotxes, el 22 de setembre.

Podeu consultar totes les activitats que es realitzaran a l'agenda de la Setmana.

Sota el lema ‘Camina amb nosaltres!’, la Setmana Europea de la Mobilitat(SEM) 2019, anima a moure’s de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses per a la nostra salut i per al medi ambient. Del 16 al 22 de setembre s’organitzaran, amb el suport de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona, les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Girona, Camp de Tarragona i Lleida, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l’Ebre, i del Govern, més de 700 activitats. Caminades, pedalades, i dinàmiques sobre qualitat ambiental, per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació.

 

20 anys celebrant la mobilitat sostenible

Cartell del Dia de l'Autoreflexió
L’any 1999 es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, aleshores batejat com el Dia de l’Autoreflexió. Aquell mateix any es va constituir una comissió institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes per tal de promoure l’ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els ajuntaments, i coordinar accions conjuntes. Dos anys més tard, el 2001, atès el gran èxit de participació del Dia de l’Autoreflexió, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana. Des del 2002, la Setmana de la Mobilitat Sostenible té abast europeu.
 
L’any 2018 la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura va passar a anomenar-se Setmana Europea de la Mobilitat. Enguany, per decisió de la Comissió Institucional de la Setmana, la campanya catalana s’ha sumat a la imatge europea de la SEM.
 
 

Rècord de municipis adherits

Enguany gairebé 300 ajuntaments s’han adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat, el que suposa un rècord de municipis adherits. D’altra banda se supere les xifres de l’any passat, ja que s’arriba a més de 450 entitats adherides, entre ajuntaments (299) i entitats (164) sumant consells comarcals, entitats del tercer sector, empreses, etc. Enguany destaca l’adhesió de més de 33 centres educatius, 26 operadors de transport públic, 25 entitats del sector de la salut, 18 consells comarcals, i 12 empreses, entre d’altres organismes.
La Setmana té com a objectiu prioritari arribar al màxim de població possible, per això fa tres anys es va marcar com a objectiu arribar al 80% de municipis de més de 10.000 habitants, que són els que disposen de transport públic, i aquest any 2019 s’ha tornat a aconseguir.

Per territori, les adhesions queden repartides de la següent manera:

·         Barcelona: 115 ajuntaments / 31 entitats
·         Camp de Tarragona: 23 ajuntaments / 17 entitats
·         Girona: 78 ajuntaments / 35 entitats
·         Lleida: 75 ajuntaments / 78 entitats
·         Terres de l’Ebre: 8 ajuntaments / 1 entitat
 

Activitats arreu del territori

Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana, a hores d’ara aquest 2019 es faran més de 700activitats entre 262 caminades, 182 activitats relacionades amb la bicicleta (pedalades, també nocturnes, o tallers per aprendre a reparar bicicletes), 31 accions relacionades amb el transport públic i 13 activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll.
 
Les accions estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 210 activitats, de les quals 106 estan relacionades amb la bicicleta, 92 són caminades, 3 són activitats de transport públic i una desena estan relacionades amb la qualitat de l’aire i el soroll. A Girona, en canvi, es realitzen més caminades (66) que no pas activitats ciclistes (35). A Lleida també s’organitzen més caminades (80) que cap altra acció: 32 activitats vinculades a la bicicleta, una de transport públic i quatre sobre qualitat de l’aire i el soroll. Al Camp de Tarragona les caminades (21) també superen les bicicletades (6). I, per acabar, a les Terres de l’Ebre organitzen 3 caminades i 3 pedalades.
 
Enguany, 61 municipis celebraran un dia sense cotxes, dels quals 28 són municipis de més de 10.000 habitants com Barcelona, Lleida, Mataró, Palafrugell o Salou.
 

La Setmana a les xarxes socials

En el marc de la Setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat organitza de nou el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Clic Mob!”, del 16 al 26 de setembre. Els participants han de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible i les activitats que es realitzen durant la Setmana amb l’etiqueta #mobilitat2019. Com a novetat d’aquest any els usuaris d’Instagram podran participar en el concurs responent preguntes a uns stories que es proposaran des del compte de@territoricat. Entre els encertants de les preguntes, que es publicaran al llarg de la Setmana, es sortejarà un abonament mensual de transport.
 
Pel que fa al concurs de publicació d’imatges, que arriba enguany a la vuitena edició, els participants podran optar a un dels tres premis següents:
 
·         Primer premi: Un abonament de transport públic per a tot un any.
·         Segon premi: Una estada a la Vall de Núria. Vàlid per una estada d’una nit per a dues persones a l’Hotel Vall de Núria en règim de dormir més esmorzar. Cal consultar disponibilitat abans de fer la reserva. Vàlid per a la temporada d’hivern 2019/2020.
·         Tercer premi: Un bitllet a Port Aventura per a dues persones. Vàlid per a dos bitllets combinats amb el parc Port Aventura World. Inclou el desplaçament d'anada i tornada des de qualsevol estació de Rodalies de Catalunya i l'entrada d'un dia al parc.
 
Per consultar totes les activitats, la Setmana Europea de la Mobilitat compta amb un web adaptable a qualsevol dispositiu. La plataforma ofereix  tota la informació de la Setmana: adhesions, agenda d’activitats, mapa d’activitats, entre d’altres, i també permet la possibilitat de subscriure’s per rebre les notícies via RSS. La Setmana també té pàgina a Facebook on s’enllaça a totes les informacions destacades. 
 

 

Categories: 

Relacionats

Article

Els punts de recàrrega domèstica, la base per a la generalització de la mobilitat elèctrica a Catalunya. Dos informes elaborats per l’ICAEN constaten la necessitat d’impulsar els punts de recàrrega de baixa potència.​

Article

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) ja funcionen a l’àrea de Barcelona i ara s’estendran als municipis de més de 50.000 habitants i aquells de més de 20.000 que superin límits de contaminació.

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​

Butlletí