Descobreix els rius Besòs i Tordera

17/07/2023 - 08:18

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Durant el curs escolar 2022-2023, 5.432 alumnes d’una norantena d’escoles i instituts procedents de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera han pres part del programa d’educació ambiental Descobreix el riu, que impulsa la Fundació RIVUS.

Enguany, els 33 municipis participants han estat: Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Caldes de Montbui, Canovelles, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Figaró, Granollers, l’Ametlla del Vallès, la Garriga, la Llagosta, la Roca del Vallès, Lliçà d’Amunt, Martorelles, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Santa Maria de Martorelles, Santa Maria de Palautordera, Santa Eulàlia de Ronçana, Vallgorguina, Vallromanes i Vilanova del Vallès.

En total, aquest curs s’han ofert 11 activitats per a Educació Primària i 9 per a Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius. De tots els estudiants, 3.048 corresponen a primària (56%) i 2.384 a secundària i altres nivells educatius (44%). Pel que fa a la tipologia d’activitats, les més demanades han estat els tallers a l’aula (95 grups), seguit de les visites i les sortides (amb 75 grups cadascuna).

L’activitat més sol·licitada -represa amb normalitat aquest curs escolar després de les restriccions ocasionades per la crisi sanitària de la COVID-19- ha estat ‘Coneguem la depuradora’, amb 1.271 alumnes. ‘Vida d’un riu’, que acostumava a ser la que encapçalava el rànquing, enguany ocupa la segona posició amb 1.262 estudiants. El taller per a infants ‘El riu a l’escola’ ha estat la tercera més sol·licitada amb 552 alumnes, seguida de ‘Bèsties i bestioles de riu’, amb 474. De prop, l’han seguit el taller ‘El joc de l’Aiguòmetre’, amb 374 alumnes, i ‘Rius de conte’, amb 299 participants. La resta per nombre de participants han estat: ‘L’estat ecològic dels rius’ (282), ‘De la depuradora al riu’ (273), ‘Els ocells posen nota al riu’ (204), ‘De la depuradora al Falgar’ (158), ‘El meu riu en viu’ (117), ‘Coneguem la depuradora, des de l’aula’ (76); ‘Les llúdrigues han tornat’ (75) i ‘Bioindicadors a l’aula’ (15).

Inclòs dins les actuacions que la Fundació adreça al foment de l’educació ambiental, aquest programa té per objectiu acostar a les generacions més joves l’estudi de les conques del Besòs i de la Tordera, dels seus rius i els seus entorns, per donar a conèixer la seva importància, els valors de la vida que s’hi amaga, així com una visió global de l’aigua, dels seus aprofitaments, dels impactes i de les accions endegades per corregir-los. També incorpora activitats adreçades a conèixer millor el cicle integral de l’aigua, especialment els processos de sanejament acostant-los al funcionament de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR).

Descobreix el riu va néixer el curs 1995-1996 impulsat pel Consorci Besòs Tordera. Des d’aleshores, ha rebut més de 130.000 alumnes.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalCardedeu
Vallès OrientalGranollers
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

Lliurats els premis del VII Concurs de Dibuix “Descobreix el riu”, dedicat al blauet

Butlletí