Font: Termcat
El TERMCAT va presentar el 5 de novembre, el Diccionari dels mamífers del món i el Portal Vida en un acte que es va dur a terme al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Van intervenir en l’acte F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers. La presentació del diccionari va anar a càrrec de Glòria Fontova, del TERMCAT, i d’Adrià López-Baucells, del Museu de Ciències Naturals de Granollers. En el transcurs de l'acte el biòleg i divulgador científic Pere Renom va pronunciar la xerrada "Noms comuns, la manera més natural d'anomenar la natura". I la presentació del portal fou a càrrec de la seva coordinadora, M. Antònia Julià, i del director del TERMCAT, Jordi Bover.
El Diccionari dels mamífers del món posa a l’abast dels usuaris 6.793 termes relatius a les espècies de mamífers de tot el món, i a algunes subespècies considerades d’interès, que es presenten classificades en 27 ordres i 163 famílies. L’obra, fruit de la iniciativa i el treball inicial de l’especialista impulsor d’aquest projecte, Rafel Cebrian († 2021), s’ha elaborat sota la coordinació científica d’Àlex Mascarell, del Zoo de Barcelona, i en col·laboració amb Juli Mauri, biòleg especialista en zoologia, i altres experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers que han dut a terme la compleció i la revisió conceptual de la nomenclatura catalana.
També s'hi va presentar el nou Portal Vida, un espai creat pel TERMCAT per a la difusió i la compartició de coneixement a l'entorn de la terminologia de les ciències de la vida. L’etiqueta “ciències de la vida” s’entén en un sentit ampli i transversal, i inclou des dels subàmbits tradicionalment associats a aquesta denominació (com la biologia, la citologia, la biologia molecular, la virologia, la bioquímica, la immunologia, la microbiologia, la genètica, la neurociència, la botànica o la zoologia) fins a altres àmbits afins com la biomedicina, la bioètica o la biologia ambiental.
Concretament, el portal inclou un cercador temàtic (amb accés a prop de 35.000 fitxes), diccionaris en línia, productes multimèdia, comentaris i articles terminològics, i reculls documentals, entre d'altres recursos. Vinculat a aquest portal, s'ha constituït un grup de treball d'experts, format per especialistes procedents d'àmbits i entorns professionals diversos, que tindrà la funció de col·laborar a completar i mantenir actualitzada la terminologia que es difon a través del portal.
El web del TERMCAT ofereix un conjunt de portals dedicats a col·lectius específics d’usuaris, amb la voluntat de fer-los més fàcil l’accés als recursos terminològics que els poden ser més interessants. Actualment podeu trobar portals dedicats a la terminologia de les TIC, a l’alimentació i gastronomia, a l’economia i empresa, a l’esport, a les ciències de la salut, al dret, a les ciències de la Terra, a banda del nou portal Vida.
El Diccionari dels mamífers del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat i en què es poden trobar altres diccionaris relacionats amb l’àmbit de la zoologia, com ara el Diccionari dels ocells del món o Noms de papallones.
La pàgina dels materials gràfics i multimèdia del web del TERMCAT també dona accés de manera visual a la terminologia d’un ventall ampli de sectors, entre els quals es poden consultar recursos terminològics de l’àmbit de la zoologia com ara les infografies Un món de mamífers, Ocells no passeriformes, Ocells passeriformes 1 i Ocells passeriformes 2, Ocells amb nom de dona, Ocells marins, Els noms catalans dels cicàdids (les cigales) o els pòsters de les papallones de Catalunya de l’alta muntanya, la muntanya mitjana o la terra baixa mediterrània.