Ecotendències revisita la mobilitat elèctrica

Redacció
25/01/2015 - 00:00

Fa pocs dies, el darrer Saló de l'Automòbil de Detroit ho ha deixat clar: estem realment en una cruïlla excepcional pel que fa a la mobilitat. Els mitjans de comunicació han insistit: ‘Tornen els ‘dinosaures', tot terrenys i camionetes pick up, devoradores de combustible'.

Ho ha propiciat la baixada de gasolina. Si fa tres anys costava gairebé 1 dolar per litre omplir el dipòsit, ara costa 0,40. On ha quedat allò de l'eficiència i el comportament ambiental del vehicle?

Però Detroit ha portat també bones notícies, al costat dels XXL les principals marques anunciaven la sortida al mercat de nous models elèctrics i híbrids endollables, cada cop més econòmics i ja amb prop de 300 kilòmetres d'autonomia.

És ben bé, com si hagués arribat l'hora de decidir cap on volem anar de veritat, pel que fa a la mobilitat. Podria la nova tendència a la baixa del combustible alentir l'electrificació del parc de vehicles? Seran suficient les normatives sobre CO2  de governs i grans ciutats per fer-lo enlairar-se? Hi haurà realment al 2050, un 33% del parc de vehicles elèctrics, tal com preveia l'Agència Internacional de l'Energia? Com afectarà això a la lluita contra el canvi climàtic? S'estan posant les piles realment empreses i institucions?

A Catalunya són diversos els actors que s'hi dediquen a reflexionar sobre aquest àmbit. Sostenible.cat, recull avui una proposta concreta: el cicle de debat i reflexió, impulsat per l'Obra Social "la Caixa", dedicat a la mobilitat elèctrica d'Ecotendències CosmoCaixa.

Ecotendències va inaugurar el seu espai, presencial i virtual, justament amb la mobilitat i, concretament, el cotxe elèctric, al 2011. I ara, revisita aquest repte ambiental per veure què ha passat, cap on va el mercat de la mobilitat elèctrica i quines són les perspectives i implicacions socials, econòmiques i polítiques.

Una de les claus d'Ecotendències és la plataforma digital, un espai de trobada virtual que, a hores d'ara és un gran repositori informatiu sòcioambiental per estar al dia amb notícies, vídeos breus, gravacions de les sessions i més recursos de temes com l'electromobilitat, el Canvi Climàtic, la Ciutat del Futur, Energia, Biodiversitat o Alimentació i Salut, entre d'altres.

A més del debat i la informació digital, l'altre atractiu és la sessió presencial a CosmoCaixa que s'oferirà el proper 26 de febrer a les 19 h, i on participaran: Ramon Pruneda, responsable de Projectes d'Energia i Mobilitat de Sectors Estratègics de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Nadal, director de Relacions Internacionals del RACC i Agustí Payà, CEO d'Aenergy i copilot del 1r cotxe 100% elèctric del Rally Dakar i pilot seleccionat per participar al mundial de Formula E. Aquesta sessió, moderada per Cristina Buesa, serà sens dubte una bona oportunitat per entendre cap on anem i quines són les perspectives de futur de la mobilitat a les nostres ciutats.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona posa a l'abast de tothom una plataforma per a la visualització d’un sistema d’indicadors multidimensional en clau d’Agenda 2030 sobre la realitat econòmica, social i ambiental dels municipis de la província de Barcelona. El Visor 2030 permet fer una anàlisi interactiva des de diferents punts de vista: per municipis, per comarques, per trams de població, per ODS o per indicador. 

Article

Els punts de recàrrega domèstica, la base per a la generalització de la mobilitat elèctrica a Catalunya. Dos informes elaborats per l’ICAEN constaten la necessitat d’impulsar els punts de recàrrega de baixa potència.​

Article

El TERMCAT publica la Terminologia de la sequera, un recull terminològic que agrupa en un sol recurs termes de diverses àrees que tenen com a denominador comú el fet que es fan servir en textos especialitzats i de divulgació dedicats a analitzar el fenomen de la sequera des dels diversos punts de vista possibles, i a identificar les mesures que es poden implantar per a fer-hi front.

Butlletí