La recollida de residus urbans implica una complexa gestió municipal que busca, entre altres coses, minimitzar la contaminació ambiental derivada tant de la permanència adequada dels residus en els dipòsits, com del propi sistema de recollida. Però també vol assolir una gran eficiència en l'ús de recursos econòmics, -el combustible suposa el 25% del cost-, evitar la contaminació acústica, etc. Per això els ajuntaments estan cada vegada més interessats en conèixer solucions que optimitzin aquesta gestió a través de la tecnologia.
Un dels sistemes proposats pel mercat és eGarbage. Desenvolupat per Wellness Telecom i la Universitat de Sevilla. Aquest instrument permet optimitzar les rutes de recollida de residus sòlids urbans mitjançant la monitorització constant del nivell d'ompliment dels contenidors. Mitjançant la sensorització dels contenidors és possible fer un seguiment del servei de recollida. Ho permet rebre en temps real alertes de recollida de contenidor per ompliment i per variació de temperatura, com en el cas d'incendis. Aquesta informació també estaria accessible per al ciutadà a través del seu mòbil.
Actualment la planificació de la recollida de residus sòlids urbans es basa generalment en rutes predefinides. En moltes ocasions es recullen contenidors buits i es passen per alt altres contenidors plens. Això pot ocasionar costos innecessaris i infrautilització de l'equipament. Conèixer el nivell d'ompliment dels contenidors en temps real, amb EGarbage podria aportar beneficis, com:
- Reducció de costos de recollida gràcies a l'optimització de rutes i carburant.
- Alarmes d'incendi en temps real per reduir temps de resposta i compensacions per danys i responsabilitat civil.
- Reducció d'emissions gràcies a l'optimització de rutes.
- Millor qualitat de servei i higiene viària.
- Descongestió de trànsit.
Després d'aquesta primera fase de recollida de dades i informació en temps real, estan ja en marxa mesures correctives per a la reducció de despeses com la col·locació de nous contenidors (8-9) propers als punts de recollida amb major índex d'ompliment; així com la reduccions de freqüència en algunes zones, de setmanal a bimensual. L'estalvi estimat gràcies a aquestes mesures és del 36% en combustibles i del 37,5 % en recursos humans. Aquest projecte conclourà amb una tercera fase en què s'implementaran aquestes mesures i s'analitzarà l'efectivitat de les mateixes. A més, eGarbarge també està aplicant aquest sistema amb empreses de l'àmbit del reciclatge de residus tèxtils.
630 sensors per al projecte d'investigació LIFE-EWAS
L'empresa també lidera el projecte de recerca LIFE-EWAS sobre gestió intel·ligent de residus a la ciutat, dins del capítol de Política i Governança Mediambientals del Programa LIFE + de la Comissió Europea. Aquest projecte, que conclourà en 2016, té com a objectiu ampliar la implantació de metodologies innovadores de recollida de residus que utilitzen tecnologies poc invasives basades en la recollida i l'anàlisi de dades mitjançant equips i programes informàtics. Per a això l'empresa desplegarà l'any vinent 630 sensors a Sevilla i Chania (Grècia) les dues ciutats participants en aquest projecte internacional.