El cel brilla i les estrelles s'apaguen

La dada

Autor: Marc Solanes Calderón

Infografia: Sergi Mayench

 
07/05/2024 - 11:59

El cel està cada cop més il·luminat, i això té com a conseqüència que les estrelles siguin cada cop menys visibles des de la superfície terrestre. Aquestes són les conclusions a les quals arriba una investigació publicada a la revista SCIENCE, liderada pel científic estatunidenc Christopher C. M. Kyba. L'estudi, que comprèn un període d'onze anys, entre 2011 i 2022, s'ha realitzat a partir de 51.351 observacions de ciència ciutadana.

El cel nocturn, de mitjana, es va tornar un 9,6% més brillant cada any entre el 2011 i el 2022

L'estudi, que es va realitzar en col·laboració amb la plataforma Globe at Night, va consistir a mostrar als ciutadans i ciutadanes diferents mapes de contaminació lumínica arreu del món per saber quin d'ells es corresponia més amb les seves observacions. Entre les dades més rellevants cal destacar l'increment de la brillantor del cel, entre un 7% i un 10% anual, a conseqüència de la contaminació lumínica produïda a la superfície terrestre.

És a dir, el cel nocturn, de mitjana, es va tornar un 9,6% més brillant cada any entre el 2011 i el 2022. Dit d'una altra manera: l'equivalent a què la brillantor del cel es dupliqui cada vuit anys. Segons aquesta investigació, la visibilitat de les estrelles s'està deteriorant ràpidament, malgrat  la introducció de LED en aplicacions d'il·luminació exterior. Les polítiques d'il·luminació existents no impedeixen l'augment de la lluentor del cel, almenys a escala continental i global. 

 


 

Relacionats

Article
Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí