El Consorci Besòs Tordera presenta la planta pilot per a la regeneració d’aigua

03/07/2024 - 18:59

El Consorci ha presentat la planta pilot dins el projecte europeu PROMISCES.

El cas d’estudi del Consorci, dut a terme a l’EDAR Montornès, es basa en l’eliminació de contaminants industrials complexos per a l’obtenció d’aigua regenerada amb nous usos



Ha tingut lloc una visita i presentació de la planta pilot per a la regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR Montornès del Vallès, dins el projecte europeu PROMISCES. Aquesta planta, en funcionament des del passat mes d’abril, està centrada en l’eliminació de contaminants industrials complexos per aconseguir una font d’aigua regenerada per a diferents usos, especialment centrat en l’agrícola.

La presentació d’aquesta instal·lació, que forma part d’un dels set casos d’estudi del projecte, ha anat a càrrec de Begoña Martínez, cap d’Ecologia del Consorci Besòs Tordera, i Sandra Valero, tècnica d’Innovació. Durant la visita s’ha explicat el seu funcionament, basat en l’ozonització i oxidació avançada electroquímica, combinada amb un tractament posterior basat en la natura, amb la instal·lació d’uns canals que simulen rius artificials.

A aquesta planta anem derivant petites quantitats d’aigua depurada i la fem passar per les diferents tecnologies que hem combinat i que sabem, per tests previs, que ens poden ajudar a eliminar contaminants persistents com són les substàncies PFAS (substàncies per fluoroalquilades). Alternem el temps i la recirculació d’aquesta aigua per la planta pilot amb l’objectiu d’obtenir resultats que ens permetin aconseguir la tecnologia més adient per eliminar-los i amb el millor rendiment”, ha explicat Sandra Valero.

Seguidament, l’aigua arriba a un dipòsit pulmó, des d’on s’envia a un canal de tres metres de llargària, ubicat a les instal·lacions de l’Urban River Lab, on, partint dels resultats obtinguts en investigacions dutes a terme en aquest laboratori a l’aire lliure, es fa passar l’aigua per un determinat tipus de sediment, amb plantes i components que simulen la natura i que serveixen per conèixer la capacitat que té aquesta per acabar de millorar i modificar les condicions de l’aigua de sortida de la planta pilot.

En el marc del PROMISCES s’està desenvolupant, provant i validant a camp i, en condicions reals, tecnologies innovadores per a monitorar, prevenir i solucionar el problema dels contaminants industrials persistents, mòbils i potencialment tòxics pel sòl, sediments i l’aigua”, ha explicat Begoña Martínez. “L’augment del consum d’aigua i els impactes del canvi climàtic, tals com la sequera i la contaminació industrial, subratllen la necessitat de reutilitzar l’aigua i de transformar els models de negoci cap a la circularitat i sostenibilitat”, ha afegit.

La planta pilot estarà en proves fins a finals d’estiu i s’espera que cap al darrer trimestre de l’any es puguin tenir ja els primers resultats, que es compartiran amb la resta de socis i serviran per definir noves tecnologies per a la regeneració d’aigua, dissenyades especialment en zones industrials, com és el cas de l’EDAR Montornès del Vallès.

 

El projecte PROMISCES

El projecte PROMISCES (Preventing Reclacitrant Organic Mobile Industrial chemicalS for Circular Economy in the Soil-sediment-water system) vol proporcionar tecnologies innovadores per a prevenir la contaminació química en el medi ambient, desenvolupar nous mètodes i eines analítiques per  proporcionar dades sobre substàncies mòbils persistents (PM), avaluar els riscos per a la salut humana de les substàncies PM, i crear una eina de suport a la presa de decisions i recomanacions de polítiques.

Per assolir aquest objectiu, PROMISCES se centra en 7 casos d’estudi lligats als reptes relacionats amb la contaminació química i representatius en diferents regions d’Europa: Espanya, França, Itàlia, Bulgària, Alemanya i la conta del riu Danubi, entre Viena i Budapest. Tots els membres del PROMISCES formen un consorci interdisciplinari que inclou institucions acadèmiques, empreses privades, centres de recerca i  serveis del sector de l’aigua que, de manera conjunta, abordaran els reptes tecnològics per al desplegament de l’economia circular i elaboraran recomanacions per a la implementació d’estratègies i directrius alineades amb les polítiques de la UE.

El cas d’estudi desenvolupat pel Consorci Besòs Tordera compta també amb la participació de l’EURECAT Centre Tecnològic de Catalunya i l’IDAEA (Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua) del CSIC, entre altres.

En el marc d’aquest projecte, impulsat el novembre de 2021 i finançat pel programa Horitzó 2020, s’ha signat un acord per valor de 12 milions d’euros, amb la Comissió Europea, fent del PROMISCES part del Pacte Verd Europeu que vetlla per un medi ambient més segur i sostenible.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalMontornès del Vallès
Etiquetes: 

Relacionats

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Article

Les fonts més emblemàtiques de Salou, que constitueixen un dels atractius de l’oferta turística del municipi, entren en funcionament aquest cap de setmana. Tot i que Salou forma part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), la qual no està afectada per les restriccions hídriques decretades per la Generalitat, l’Ajuntament de Salou ha optat per omplir gradualment les seves fonts públiques.

Article

L’Ajuntament de La Selva del Camp reprèn la campanya de reaprofitament de l’aigua regenerada de la depuradora.

Butlletí