El mapa de la Covid a les clavegueres: una app per seguir el virus a les aigües fecals

Font: CCMA

11/11/2020 - 16:34

Una aplicació web permet consultar els nivells de coronavirus detectats a les aigües residuals analitzades a 56 depuradores que atenen el 80% de la població de Catalunya. Coordinat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, el visor Sarsaigua està ja obert a consulta pública

Una aplicació web permet consultar els nivells de coronavirus detectats a les aigües residuals analitzades a 56 depuradores que atenen el 80% de la població de Catalunya.

Les depuradores analitzen setmanalment les aigües residuals i detecten restes del virus tant si les persones contagiades tenen símptomes com si són asimptomàtiques.

Això, explica Isabel Gandullo, directora de l'Àrea de Sanejament d'Aigües Residuals de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), converteix l'anàlisi de les aigües residuals en "un indicador molt potent" sobre la presència i la circulació del coronavirus.

El visor Sarsaigua, que ja està obert a consulta pública, mostra la quantitat de restes trobades a partir d'un codi de colors semafòric: del verd, que vol dir mínim, al vermell, que vol dir màxim, passant pel groc i el taronja.

S'hi pot veure, per exemple, un quadre amb les 56 depuradores i una taca de color per cada setmana que s'han anat fent analítiques.

Va començar al juliol i a partir de mitjan agost es va poder veure el creixement de les concentracions de coronavirus a la majoria de depuradores de la província de Barcelona, i també en algunes de la província de Girona, sobretot les de poblacions turístiques costaneres.

"Hem anat evolucionant i els colors que predominen són els vermells i els taronges", explica Gandullo, "que ens diuen que hem de tenir molta cura, perquè la circulació és molt elevada pràcticament a tot Catalunya".

A l'aplicació web també s'hi poden consultar mapes, que inclouen símbols que pronostiquen tendències a l'alça, a la baixa o a l'estabilitat. Aquesta predictibilitat és una eina que ajuda a l'hora d'afegir o retirar mesures per evitar contagis.

Les mostres d'aigua són recollides a les depuradores (TV3)

L'anàlisi de les aigües residuals "té importància sobretot en les primeres fases de circulació del virus, i en la fase de disminució de la corba epidèmica", explica Xavier Llebaria Samper, director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Per això es vol prorrogar aquest sistema de vigilància tot el primer semestre de l'any que ve i, alhora, augmentar-ne la capacitat d'incidència en àrees més concretes.


 

 

Categories: 

Relacionats

Article
Article

El TERMCAT publica la Terminologia de la sequera, un recull terminològic que agrupa en un sol recurs termes de diverses àrees que tenen com a denominador comú el fet que es fan servir en textos especialitzats i de divulgació dedicats a analitzar el fenomen de la sequera des dels diversos punts de vista possibles, i a identificar les mesures que es poden implantar per a fer-hi front.

Article



Una Producció d'Avistadedron.cat i l'AECCM (Associació d'Estudis Cientifics i Culturals de Mediona).

Butlletí