El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha destacat que Catalunya està en la línia d'assolir l'objectiu marcat en el programa de gestió de residus municipals 2007-2012 (PROGREMIC) de reducció del 50% de les bosses l'any 2012. Les últimes dades disponibles indiquen que l'any 2011 s'havia reduït un 45% el consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en 4 anys. Aquests resultats s'han assolit gràcies un acord voluntari amb el sector, anomenat Pacte per la bossa. La implantació en gran nombre d'establiments associats i de grans superfícies d'iniciatives de prevenció pel que fa a la distribució gratuïta de bosses de plàstic, així com la major oferta de productes alternatius per transportar la compra (bosses reutilitzables, compostables, etc.) i les campanyes dutes a terme per les administracions locals estan incidint en els hàbits de consum de la ciutadania, on cal valorar-ne la seva resposta positiva a aquesta iniciativa.
A Catalunya l'any 2011 es van consumir 26 milions de bosses a la setmana, mentre que el 2007 el consum era de 45 milions d'unitats setmanals. De mitjana, cada català consumeix al llarg de l'any 179 bosses de plàstic, 148 menys que el 2007, i una xifra inferior al a mitjana europea.
Els ciutadans europeus consumeixen 198 bosses cada any
Aquest anunci s'ha fet en el marc de la presentació, aquest 23 de juliol dels resultats de l'informe Bosses de plàstic: inventari dels instruments polítics, a càrrec de Jean-Pierre Hannequart, president de l'Associació de Ciutats i Regions pel Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos (ACR+), autors de l'informe. Es tracta d'una revisió a fons de totes les polítiques i pràctiques aplicades en relació amb les bosses de plàstic d'un sol ús. L'informe dóna una visió general de les diverses opcions polítiques i instruments existents per mitigar els efectes negatius de l'ús generalitzat de les bosses de plàstic d'un sol ús, incloent-hi els arguments que justifiquen les decisions particulars, a nivell internacional. S'hi mostren les mesures dutes a terme per reduir aquestes bosses a la Unió Europea, Europa no UE, l' Àfrica i la resta del món.
S'estima que l'any 2010 es van usar a la UE 98,6 mil milions de bosses de plàstic amb nansa, un 89% de les quals eren d'un sol ús, la majoria no biodegradables, dada que representa 198 bosses per persona. D'acord amb aquestes estimacions, només un petit percentatge de bosses (6,6%) són reciclades, davant del 50% de bosses llençades als abocadors o incinerades sense recuperació d'energia. En l'àmbit de la UE, un 4,6% del total es van llençar en abocadors; això suposa 4,5 mil milions de bosses de plàstic amb nanses, 4 mil milions de les quals eren d'un sol ús. El problema és encara més greu en països amb vies de desenvolupament, amb deficients pràctiques de gestió dels residus sòlids, especialment en països en què els residus són freqüentment abocats o abandonats dins o a tocar de rius o del mar.
El Mediterrani, un mar de plàstics
A la Mediterrània, malgrat tots els esforços fets en l'àmbit regional, nacional i internacional, hi ha clars indicadors que demostren que els residus marins estan augmentant. Al juliol de 2011, per citar-ne un exemple, un grup de recerca francobelga va anunciar els resultats de la seva investigació: a la Mediterrània, hi havia gairebé 250 mil milions de petites peces de plàstic al fons marí i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.
En el futur, les iniciatives endegades per la UE podrien influir positivament en el problema dels residus marins a la mar Mediterrània. Actualment, no hi ha cap legislació comunitària destinada específicament als residus plàstics en general o a les bosses de plàstic en particular, però aquest tema ha rebut més atenció en els darrers dos anys, molt probablement a causa del problema creixent dels residus marins i l'interès creixent per l'eficiència dels recursos.
Hannequart ha mencionat les diferents iniciatives que s'estan duent a terme als països de la Mediterrània, entre les que destaca el Pacte per la bossa català. Respecte aquest acord reconegut internacionalment, cal subratllar que les parts van signar fa dos mesos una pròrroga de l'acord fins l'any 2014 per continuar treballant en la reducció
Adjunt | Mida |
---|---|
muchas_bolsas.jpg | 121.47 KB |