Infografia: Sergi Mayench
L’any 2024 ja és oficialment el més càlid des que hi ha registres, segons va informar el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus. La mitjana mundial de temperatura va superar els 1,5 ºC per primer cop de l’era preindustrial. A més, aquest increment de temperatura va venir acompanyat de desastres meteorològics extrems que van posar fi a la vida de milers de persones. La gota freda del passat mes d’octubre a València, segons informa Christian Aid, ja es troba entre els deu desastres naturals més importants de l’any passat a escala mundial.
Tot i que ocupa el quart lloc en el rànquing publicat per l’entitat anglesa (en ordre d’impacte econòmic és el desè), la DANA va posar fi a la vida de més de 227 persones i va tenir un cost de 4.048 milions d’euros, segons les fonts oficials del Govern d’Espanya. Dels deu fenòmens meteorològics extrems més costosos, quatre van afectar els Estats Units, tres a Europa, dos a l'Àsia i l'Amèrica Central, i un a l'Amèrica del Sud.
Els tres primers en impacte econòmic van ser tempestes i huracans que van afectar els Estats Units, Mèxic i Cuba, i en els quals van morir 345 persones i van tenir un cost superior als 180.000 milions de dòlars (el més mortal va ser l’huracà Helene, a finals del mes de setembre).
La mitjana mundial de temperatura va superar els 1,5 ºC per primer cop de l’era preindustrial.
El primer, en nombre de víctimes mortals, es troba el tifó Yagi, que va afectar Tailàndia, les Filipines, el Vietnam i la Xina. Les seves conseqüències van ser devastadores: més de 829 víctimes mortals i un cost de 12.600 milions de dòlars. En segon lloc, es troba la Xina i les inundacions que va patir el país durant el mes de juny, que van causar la mort de 315 persones i van tenir un cost de 15.600 milions d’euros.
Un altre desastre amb efectes terribles van ser les inundacions a Rio Grande do Sul, al Brasil, amb més de 183 víctimes mortals. Estats Units, Mèxic i el Carib van ser víctimes de l’huracà Beryl a principis del mes de juliol, amb un balanç de 70 víctimes mortals i 6.700 milions de dòlars. Després d’aquest apareix la tempesta Boris, que va matar 26 persones a l’Europa central a mitjans del mes d’octubre. En darrer lloc, just després de l'huracà Milton (EEUU) torna a aparèixer el Vell Continent, en aquest cas a conseqüència de les fortes pluges del sud d’Alemanya, que van causar la mort de sis persones i van tenir un impacte total de 4.450 milions de dòlars.