Els agents cívics porten a les escoles la campanya "El millor residu és el que no es produeix"

09/06/2019 - 08:00

Com en els últims quatre anys, una de les tasques dels agents cívics de Torelló és anar a les escoles per impartir sessions de civisme. 

En aquest final de curs escolar s’ha fet una proposta diferent, creativa i de molta actualitat: la nostra responsabilitat sobre la gestió dels residus.

Abans d'anar a les escoles, els agents cívics van fer visites formatives a l'abocador d'Orís i al Punt de Triatge d'Osona. Allà, a més de veure el procés de gestió dels residus, van poder conèixer dades d'interès pels ciutadans. Per exemple, que els ajuntaments paguen menys com més endreçats estiguin els seus residus i que la recollida porta per porta és la més eficient per assolir aquest objectiu. O que només el 47% del que es llença al rebuig de Torelló és realment rebuig i que, per tant, el 53% tot i ser reciclable se’n va a l’abocador d’Orís i trigarà segles a quedar desintegrat. 

Amb tota aquesta informació, es va idear una gimcana per als grups de cicle mitjà i superior. Els infants, mitjançant divertides proves, han de buscar solucions per reduir els residus, esbrinar quant temps triguen a descompondre’s els diferents envasos que se’ls presenta i han de fer un joc de córrer i tirar cada residu al contenidor corresponent. Per concloure la gimcana cada grup elabora, a partir d’un taller de reciclatge creatiu, una part d’un ninot que acaben ajuntant per tal de construir cooperativament la mascota de la classe.

A més, als infants més petits se’ls fa una petita representació per fer-los reflexionar sobre el poder individual que tenim com a ciutadans a l’hora de dur a terme un consum més responsable. El missatge principal de la campanya “El millor residu és el que no es produeix” és que està a les nostres mans decidir generar menys residus, com un acte d’amor i respecte cap a la resta de persones, arbres, plantes i animals, però sobretot cap a les noves generacions. 

El passat 14 de maig els agents cívics van començar les sessions a l’escola Rocaprevera. La setmana següent va ser el torn de l’escola d’adults on a més se’ls va mostrar informació i fotografies de les illes de plàstic que fa més de 35 anys que s’estan formant als oceans. 

Actualment estan fent les sessions a totes les classes de parvulari i primària de l’Institut Escola Marta Mata i quan acabin, l’última setmana del curs, aniran a l'escola Sagrats Cors.

La valoració de l’experiència fins ara ha estat molt positiva pel que fa a la predisposició dels equips coordinadors i mestres, l’aprenentatge dels alumnes i la importància que li donen a la problemàtica. Tot i això, l'equip d’agents cívics ha detectat que encara hi ha una mancança important de coneixements sobre com reciclar cada residu.


 

Municipis: 
OsonaTorelló

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Torelló ha instal·lat la primera estructura de retenció de residus als sobreeixidors del riu Ges, amb l’objectiu de cobrir els col·lectors i evitar que els residus sòlids acabin abocats a la llera o al riu en cas de crescudes. Es tracta de la proposta que va guanyar els pressupostos participatius de Torelló 2023.

Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Article

La campanya “Fem unes festes més sostenibles” introdueix criteris de sostenibilitat i ajuda a senyalitzar punts de recollida selectiva de residus en festes i esdeveniments públics.

Butlletí