Els camins escolars de Montmeló fomentaran la mobilitat i l'autonomia dels infants

Font: Ajuntament de Montmeló

05/09/2019 - 14:15

Amb el començament del nou curs escolar, es posarà en marxa la xarxa de Camins Escolars de Montmeló, un projecte triat per la ciutadania de Montmeló en els Pressupostos Participatius 2018, que possibilitarà als infants i a les famílies un recorregut més lliure de trànsit rodat.

El gener del 2013, per encàrrec de la Diputació de Barcelona, amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Montmeló, les AMPA i l’equip directiu dels centres educatius, es va realitzar l’estudi de Camins Escolars a Montmeló. La idea de camí escolar sorgeix com una proposta d’educació per a mobilitat a l’escola i del Pla de Mobilitat Urbana de Montmeló. Aquest projecte va ser presentat als Consells Escolars del centre, al Consell Escolar Municipal i a l’Espai de Debat Educatiu (EDE).

El projecte inicial va ser dividit en dues fases. Una primera fase que és la que s’està duent a terme i una segona fase que consistirà en l’adequació de l’avinguda de Vilardebò i del carrer de Pelai (arranjament de voreres, connexió amb espais públics, instal·lació de separadors, ressalts, paviments diferenciats, senyalització vertical i horitzontal, referencial punts singulars, etc).

A proposta del representant de l’EDE, el Plenari del Consell de Poble va triar la inversió de la primera fase de Camins escolars i saludables per als pressupostos participatius del 2018, que va rebre un total de 415 vots, essent la proposta més votada.

El Camí Escolar és una iniciativa educativa i urbanística que comprèn actuacions en diversos àmbits, amb l’objectiu d’ajudar a que els nens i nenes puguin anar a peu a l’escola de manera autònoma i segura. Calen carrers més segurs, on els infants puguin conquerir progressivament els marges d’autonomia que corresponen a la seva edat, i és bo que per ells mateixos puguin ser conscients de les oportunitats que una major seguretat els pot oferir. A més d’un espai de desplaçament, el carrer s’hauria d’entendre i de potenciar com a espai de relació i de convivència, on es poguessin compatibilitzar els interessos individuals i col·lectius de tots els ciutadans.

El camí escolar és una xarxa d’itineraris segurs que permet que els nens, nenes, adolescents i joves es desplacin a l’escola a peu amb els objectius de fomentar la mobilitat sostenible; promoure l’autonomia dels infants; recuperar l’espai públic com a espai de convivència, experiència i aprenentatge i reduir la contaminació atmosfèrica i sonora.

Dins la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, des de la regidoria de Mobilitat, es durà una campanya d’informació i sensibilització per donar a conèixer aquest Camí escolar. Al llarg del darrer trimestre de l’any es duran a terme tot un seguit d’accions amb l’alumnat i ciutadania per tal de promoure iniciatives relacionades amb la seva implementació: Veí amic, Xarxa de voluntaris-conductors, establiment de punts de sortida al llarg del recorregut, senyalització dels camins naturals per arribar a les escoles.

Un municipi on els infants són al carrer és un municipi segur.


 

Relacionats

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Article

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ha estat en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea

Butlletí