ESCOLA DE LA NATURA DE PARETS: Centre d’activitats ambientals des del 1983

Font: Ajuntament de Parets del Vallès i Diputació de Barcelona

04/10/2017 - 10:00

L’Escola de la Natura de Parets és un equipament municipal  depenent de l'Àrea de Territori i sostenibilitat de l'Ajuntament de Parets del Vallès que neix l’any 1983.  L’objectiu principal és el d’apropar el patrimoni natural a la ciutadania, a través d’un ampli ventall d’activitats de d’educació ambientals de diferents formats que s’adrecen a centres educatius i públic general, i també cursos especialitzat per a un públic més tècnic. També vetlla pel seguiment del pla d’acció local en temes ambientals i acull l’Oficina d’Informació Ambiental per resoldre dubte i assessorar a la ciutadania.

L’Escola de la Natura de Parets ha anat creixent i evolucionant incorporant a la seva programació més temàtiques i formats d’activitats en les què poden participar diferents tipus de públic (escolar, familiar, tècnic, etc). Aquest creixement no ha anat en detriment de la qualitat tal i com demostren els alts nivells de participació de la ciutadania i la participació de col·laboradors que aporten nous enfocs a les temàtiques ambientals. Actualment, desenvolupa activitats de sensibilització, meteorologia, astronomia, horticultura ecològica, entorn natural i  aigua.

Algunes de les activitats es realitzen al centre ubicat al carrer Galende de Parets del Vallès i d’altres es realitzen directament sobre el territori. L’Escola de la Natura disposa d’aules taller on realitzar les activitats, sala d'exposicions i a l’exterior s’han instal·lat un hort, terraris, aquaris que mostren els diferents ambients de Parets del Vallès amb la seva flora i fauna associada.

Respecte a les activitats que es realitzen en l’entorn natural, destaquen espais propers de gran valor ecològic, com l’Espai Rural de Gallecs, el Riu Tenes, la riera Seca i l’estany de Can Cabanyes. A més de realitzar activitats sobre el cicle de l’aigua i visitar l’estació depuradora d’aigües residuals de Granollers s’ofereixen altres  activitats més naturalistes que es basen en el coneixement dels ecosistemes aquàtics continentals.

Consulta aquí les activitats que organitza l'Escola de la Natura 

Per a públic general i familiar s’organitzen puntualment activitats vinculades a l’aigua, per exemple, campanyes de neteja de l'espai fluvial, sortides de descoberta de la fauna del riu, campanyes de repoblació de la vegetació de ribera, etc.

A més de les activitats d’educació ambiental, des de l’Escola de la Natura es porten a terme actuacions de restauració i recuperació del riu Tenes. Aquestes actuacions s’han realitzat conjuntament amb el Consorci Besòs-Tordera, altres ajuntaments i l’Agència Catalana de l’Aigua. Concretament s’ha dut a terme actuacions de restauració i conservació del riu.

També, gràcies a la participació de voluntaris s’han realitzat actuacions de millora com reforestacions, recuperació del safareig de la Torre d’en Malla, etc.

Centre col·laborador en la recollida d'animals protegits

A més, l’Escola de la Natura de Parets disposa d’instal·lacions on acollir diferents espècies de fauna ja que està reconegut com a Centre col·laborador en la recollida d'animals protegits atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Aquest fet i la presència de fauna (local, invasora, exòtica, etc) permet conscienciar a la ciutadania sobre la importància de les nostres accions per conservar la fauna autòctona i la tinença responsable d’animals domèstics.  A més dona a conèixer la seva participació en projectes de recuperació i reintroducció d'algunes espècies d'amfibis i rèptils protegits. 

Oficina d’informació ambiental

Aquesta oficina comparteix espai amb l’Escola de la Natura. La seva funció principals és la d’informar i assessorar a la ciutadania sobre temes relacionats amb el medi ambient. És un lloc on la ciutadania es pot adreçar per resoldre dubtes, posar queixes i fer propostes de millora sobre aspectes relacionats amb el medi ambient al municipi. A més s’encarrega de realitzar campanyes d’informació i de sensibilització i de promoure la participació ciutadana en el marc de l’Agenda 21 local.

L’equipament realitza diversos projectes d'investigació, vinculats a l'herpetologia a través del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura.

A la vegada, l’Escola és la seu d’associacions com ara elsVoluntaris per Gallecs (Volga)i el Grup de Defensa dels Rèptils i els Amfibis de Gallecs (DRAG).

Per tot això, l’Escola de la Natura de Parets del Vallès treballa per la conscienciació i  defensa del patrimoni natural i s’ha convertit en un lloc de trobada, obert a tothom per compartir projectes i idees.

Coneix totes les novetats de l’Escola de la Natura de Parets a través del seu facebook

Fonts consultades:

Escola de la Natura de Parets

Ajuntament de Parets del Vallès

Fotografies: Escola de la Natura de Parets


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Vallès OrientalParets

Relacionats

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Acte
10/04/2024 - 10:00
Masia de Can Coll. Lliçà de Vall
Article

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

Butlletí