Estudi per implementar energies renovables en els polígons del Baix Empordà

27/06/2022 - 16:03

L'estudi ha analitzat la possibilitat d'implementar tecnologies d'energies renovables en els polígons de La Bisbal d'Empordà, Corçà, Forallac, Palafrugell i Begur.

Conscients de la necessitat d'abordar la transició energètica de manera urgent, des de l'Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà, integrada en l'àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà en col·laboració amb la Diputació de Girona, s'ha impulsat la redacció d'un estudi sobre potencial renovable en zones d'activitat econòmica. Aquest document ha estat encarregat amb recursos de la Diputació de Girona i es presenta per a la comarca del Baix Empordà avui, dia 22 de juny. L'estudi analitza la possibilitat d'implementar tecnologies d'energies renovables en 9 polígons de les comarques del Baix Empordà, el Ripollès i el Gironès. Pel que fa al Baix Empordà els polígons són La Bisbal d'Empordà, Corçà, Forallac (V2) i Palafrugell-Begur (riera d'Esclanyà).

Les zones d'activitat econòmica són grans consumidores d'energia, alhora que per tipologia i necessitats disposen d'espai i infraestructura per promoure sistemes de producció energètica renovable. L'estudi estima els consums de cada polígon de manera agregada i les necessitats generals que poden existir a l'àmbit i, estudia la possibilitat d'instal·lació de diferents tecnologies a partir de les característiques generals del polígon i la disponibilitat de recursos. Finalment, determina les línies de treball més adients en cada cas i proposa un full de ruta per tal que es puguin implementar.

Una de les conclusions finals del document és que el treball conjunt de tots els actors que intervenen en el funcionament d'un polígon pot ajudar al desenvolupament d'aquesta transició energètica. Els estalvis energètics - i econòmics - apareixen quan es treballa amb economia d'escala i de manera coordinada, generant energia de manera conjunta o creant comunitats que permetin el proveïment de serveis paral·lels, com són la comptabilitat energètica, compres conjuntes o la creació de xarxes i comunitats energètiques.


 

Relacionats

Article

Aquest documental, produït per l'Institut Ostrom, aborda el repte del canvi climàtic i com l'electrificació del consum energètic i la producció d'electricitat d'origen renovable és una de les claus per mitigar-ne els efectes. 

Article

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Consell de Protecció de la Natura publiquen els resultats del seminari sobre criteris i propostes per una implantació d’energies renovables compatibles amb la conservació i l’ús sostenible del medi natural i del paisatge.

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​

Butlletí