Gent de riu

12/01/2024 - 09:53

Gent de riu” és una sèrie documental formada per 13 capítols d’uns 25 minuts de durada cadascun durant els quals es fa un apropament als entorns fluvials des d’àmbits molt diversos i a través de persones amb diferents perfils i vincles amb els rius.

Reportatges, entrevistes i testimonis per tractar aspectes tan diversos com voluntariat, sanejament, biodiversitat, patrimoni, història, educació ambiental, etc.

 

La Fundació Rivus i la Xarxa de televisions locals presenten la sèrie 'Gent de riu'

El documental estrenarà el primer capítol diumenge a les 22.30 h a VOTV i Vallès Visió, i que explica històries al voltant de les conques del Besòs i la Tordera

La seu del Consorci Besòs Tordera i de la Fundació Rivus ha acollit l’acte de presentació de la nova sèrie documental Gent de riu que s’estrenarà el diumenge, 14 de gener, a les 22.30 h a les televisions locals –com VOTV i Vallès Visió– i a la plataforma La Xarxa+. El riu és el nexe comú dels 13 capítols de mitja hora de durada que conformen aquesta sèrie.

Gent de riu és un projecte audiovisual coproduït per Vallès Visió, La Xarxa Audiovisual Local i la Fundació Rivus, amb la col·laboració del Consorci Besòs Tordera i el patrocini de les empreses AGBAR, Aquambiente i Drenatges Urbans del Besòs (DUB). L’acte ha estat presidit per Òscar Sierra, president de la Fundació RIVUS i del Consorci Besòs Tordera, juntament amb Josep Monràs, actualment membre del Patronat de la Fundació RIVUS i impulsor del projecte durant la seva etapa al capdavant dels dos ens; Manel Carvajal, director de Vallès Visió, i Glòria Trullàs, responsable del Servei de Qualitat i Promoció de la Xarxa Audiovisual Local (XAL).

En paraules de Sierra, “Gent de riu és també un homenatge a la tasca que moltes administracions, entre elles el nostre Consorci, i moltes persones, voluntaris i professionals, han dut a terme durant més de trenta anys per recuperar uns entorns fluvials que durant dècades van estar molt malmesos i contaminats”.

En aquesta mateixa línia s’ha mostrat Monràs: “Va arribar un moment en què vàrem creure que calia visualitzar tota la recuperació que havien viscut els nostres rius i que era important que la societat veiés tot allò que tenen a casa seva o ben a prop, amb aquest objectiu es va plantejar Gent de riu”.

Per la seva banda, Manel Carvajal, juntament amb Glòria Trullàs, han explicat als assistents aspectes tècnics i de continguts. “A més de l’elevat nivell dels continguts, que han estat treballats amb profunditat i rigor, els mitjans i equips tècnics emprats també han estat de gran qualitat, fent que aquest projecte sigui d’una elevada qualitat, amb imatges i plànols de gran dificultat, fent ús de càmeres aquàtiques, tirolines, etc.”, ha especificat Carvajal. Per la seva banda, Trullàs l’ha definit com “un projecte que transmet una gran sensibilitat i ple d’amor a l’hora de tractar tant a les persones que apareixen com a la fauna, la flora, el medi ambient... Estic convençuda que quan l’estigueu veient a moments tindreu la sensació d’estar veient el National Geographic a la catalana”.

Gent de riu dona visibilitat a un element integrat a la societat i que s'ha vist alterat pels efectes de la pressió industrial i demogràfica de mitjan segle XX. Mostra el riu com a espai natural i vertebrador de societats, que redescobreix un entorn ple de vida i comparteix històries humanes que el descriuen. En un moment en què els recursos hídrics prenen un nou valor, Gent de riu es fixa a comprendre la fragilitat dels ecosistemes que els sostenen i el paper que tenim per conservar-los.

Cada un dels 13 capítols ofereix diferents perspectives sobre la relació amb el medi fluvial i sobre com l'aigua fa de mirall. Una proposta documental, de base divulgativa, que transcorre a les conques del Besòs i de la Tordera, exemples dels rius mediterranis. I ho fa amb reportatges, entrevistes i testimonis que tracten aspectes tan diversos com voluntariat, sanejament, biodiversitat, patrimoni, història, educació ambiental, etc.

El Besòs i la Tordera han vist com al seu voltant s'han construït, al llarg de la història, ciutats, indústries, infraestructures... que han anat modificant i escrivint la seva història. Gent de riu esdevé un aparador on trobar, reflexionar i donar a conèixer totes aquestes casuístiques.

 


 

Relacionats

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​
Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Butlletí