Girona, regió sensible a l'aigua

07/06/2021 - 13:48

El projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua” s’erigeix per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter.

A partir de la implementació de nous models de gestió i d’infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica, el projecte “Girona, regió sensible a l’aigua” pretén convertir-se en un referent territorial i internacional millorant la gestió i ús de l’aigua i consolidant la nova cultura de l’aigua en la societat al territori del Baix Ter.

Les aigües del Ter es troben en risc quantitatiu i qualitatiu, marcat per una menor garantia d’aigua i una pèrdua de resiliència hidrològica del riu. Aquesta situació dóna lloc a una situació de desequilibri hidrològic, on els valors naturals i ecològics s’han vist alterats.

El projecte proposa la implementació d’infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter i convertir-se en un referent internacional millorant la gestió i ús de l’aigua i consolidant la nova cultura de l’aigua al territori del Baix Ter

 

Preservant el riu Ter, integrant innovació i coneixement

La disponibilitat d’aigua dolça al nostre entorn es cada vegada més incerta. Això és conseqüència de factors naturals que es manifesten en una escala temporal que a els nostres ulls, semblen una eternitat, però que a escala geològica son un instant.

Certament, la humanitat ha influït en el canvi dels paràmetres naturals més estables a els que estàvem acostumats i el clima es manifesta diferent, més inestable i a vegades abrupte i destructiu. És cert que les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) no ha deixat d’augmentar des de l’era pre-industrial i també l’ús agressiu de l’aigua del riu amb transvasaments històrics cap a territoris deficients, així com la sobre explotació del recurs per regar camps i cobrir les necessitats vitals d’una població creixent que viu del turisme, han estat alguns dels principals factors que han fet davallar els cabals ecològics del Ter fins a uns límits que posen en risc la supervivència d’aquest ecosistema fluvial.

Aquesta es la realitat del riu del Ter, el riu gironí per excel·lència; una realitat ecològica de risc que també es manifesta a la majoria d’entorns humanitzats del planeta. Si mirem un globus terraqui i apuntem amb el dit a qualsevol lloc podrem identificar greus problemes de disponibilitat d’aigua com a medi i/o com a recurs. Per tant estem davant d’un desafiament d’abast mundial que requereix d’accions específiques en funció de les necessitats de cada indret i de la urgència en que es manifesten aquests tipus de fenòmens. Avui, la innovació tecnològica, l’evolució de tècniques clàssiques, la gestió integrada dels recursos naturals i la transmissió del coneixement entre centres de recerca i el territori permeten gestionar millor aquest escàs i valuós recurs.

La iniciativa Girona, Regió Sensible a l’Aigua impulsada per la Universitat de Girona, el IRTA, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i la Diputació de Girona, en el marc del projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT-FEDER), és una acció innovadora on la tecnologia i la cooperació entre els agents territorials vinculats a l’ús de l’aigua permet, a partir  de la parametrització i processament de dades, prendre les millors decisions en la gestió eficient del riu i de l’aigua que conté. Cada una de les 5 entitats participants interactuen en aquest projecte mitjançant diferents operacions que es complementen i que descriurem de manera succinta i que al llarg de les diferents edicions d’aquesta revista digital anirem descrivint amb més detall tot analitzant els seus objectius, les seves experiències, aprenentatges i resultats finals.

El projecte PECT, Girona, Sensible a l’Aigua ha rebut cofinançament del Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 (50 %) i de la Diputació de Girona (25 %), així com de les pròpies entitats sòcies participants (25 %), que són: la Universitat de Girona, la Junta Central d’Usuraris d’Aigües del Baix Ter, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Girona.


 

Municipis: 
Baix Empordà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Article

La planta té una nova instal·lació de cogeneració que produeix energia renovable a partir dels fangs extrets a l'aigua residual

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Butlletí