Girona vol innovar en transició ecosocial i postcreixement

24/05/2024 - 12:00

Girona lidera un conveni pioner per avançar en la implementació de polítiques públiques innovadores en matèria de transició ecosocial i postcreixement. Les associacions Research and Degrowth International, Dark Matter Labs i la Universitat de Girona aplicaran les seves investigacions a la ciutat per tal que esdevingui més resilient i adaptada al canvi climàtic a mig i llarg termini.​

L’Ajuntament de Girona lidera un conveni pioner per estudiar la implementació de polítiques innovadores en matèria de transició ecosocial amb Research and Degrowth International, Dark Matter Labs (DML) i la Universitat de Girona a través del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) i de l’Institut de Medi Ambient. D’aquesta manera, la ciutat serà un lloc on aquestes entitats aplicaran les accions reeixides de les seves investigacions, que van encaminades a la transició ecològica i a la transformació urbana per comptar amb un municipi més resilient i adaptat al canvi climàtic.

Aquest matí, el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella; la copresidenta de Research and Degrowth, Marta Conde; la investigadora i membre del Grup de Recerca de LEQUIA de la UdG, Alexandra Popartan, i el representant de DML, Mike Duff, han presentat formalment el conveni que s’ha signat i que s’ha estat treballant en els darrers mesos. 

"Aquesta és una acció que s'engloba dins la marca Girona Ciutat Circular per lluitar contra l'emergència climàtica de manera transversal. El conveni és un important acostament de les tres entitats de recerca amb l’Ajuntament de Girona per dur a terme una col·laboració pionera i innovadora a l'Estat en matèria de transició ecosocial urbana", ha afirmat el regidor Sergi Cot Cantalosella. 

L’objectiu d’aquest conveni és establir amb les entitats un marc de treball que garanteixi les metodologies i els recursos necessaris per a l'aportació i integració de coneixement expert en l’execució de polítiques i estratègies per a la transició ecosocial davant el context d'emergència climàtica en el qual es troba la ciutat de Girona. El conveni té una durada d’un any amb l’opció de pròrroga per períodes anuals de fins a quatre anys. 

La finalitat d’aquest treball conjunt és aconseguir una col·laboració entre una institució municipal i les entitats acadèmiques i de recerca. Alhora també es vol crear una estratègia de ciutat per a la transició socioecològica i transformació urbana, a partir del desenvolupament i la implementació d'actuacions i polítiques públiques. Aquestes han de permetre revisar i vertebrar les actuacions municipals, integrant consideracions climàtiques i socials en totes les àrees. Els resultats obtinguts de l’execució de les propostes s’incorporaran en programes formatius per tal de donar continuïtat i contribuir al canvi cultural necessari a llarg termini.

Gràcies a l’assessorament de les tres entitats s’impulsaran polítiques dins els cinc eixos de la marca Girona Ciutat Circular: aigua, transició energètica, consum responsable, residus i mobilitat. L’objectiu és adaptar la ciutat al canvi climàtic i elaborar un model de referència que també es pugui aplicar a altres municipis com Girona. 

L’associació Research and Degrowth International és una entitat sense afany de lucre que té entre els seus objectius o finalitats la investigació, la conscienciació i l'organització d'esdeveniments sobre la transició ecològica i la transformació urbana, que reuneix científics i científiques (incloent-hi investigadors/ores de l'ICTA-UAB), societat civil, professionals i activistes per tal d'aportar solucions i crear propostes factibles a les diferents realitats urbanes per impulsar una transició ecosocial sostenible, i focalitzar-se en el decreixement com a alternativa econòmica i social.

Pel que fa a Dark Matter Labs, es tracta d’una empresa sense afany de lucre que té entre els seus objectius o finalitats ajudar a afrontar les transicions transversals que necessiten les nostres societats per respondre a la revolució tecnològica i a les crisis climàtiques a les quals ens enfrontem. El seu objectiu és descobrir, dissenyar i desenvolupar polítiques institucionals que sustentin un futur més democràtic, distribuït i sostenible.

El Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental és un dels grups més rellevants de la UdG amb una reconeguda trajectòria a la recerca interdisciplinària al camp de l'aigua i el medi ambient en general. Com a tal, el LEQUIA està donant suport a l’Ajuntament de Girona a dissenyar l’estratègia de renaturalització de la ciutat des d’una perspectiva participativa i compromesa amb valors de la sostenibilitat i de justícia ambiental.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Article

El consistori estudiarà cas per cas cada centre per tal d’implementar mesures que permetin allunyar-ne els cotxes per reduir la perillositat i la contaminació i per fer entorns més agradables. Es treballarà en tres fases d’actuacions: d’implementació immediata, d’embelliment i de consolidació

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí