Aquest descobriment, encara per desenvolupar i analitzar més profundament, obre un ventall enorme de possibilitats pel que fa a la il·luminació d'espais públics, ja que per una banda estalvia el consum d'energia i per l'altra, augmenta l'absorció natural de CO2 atès que la luminescència bio-LED en la qual es basa fa possible que els arbres realitzin més la fotosíntesi.
No és la primera vegada, però, que aquests aspectes s'investiguen. De fet, una de les estratègies de l'ecodisseny consisteix en imitar la natura, el que s'anomena també biomímesis o biomimètica. La bioluminescència és una capacitat que presenten certs éssers vius per produir llum, com és el cas de les lluernes. Aquest procés químic consisteix en l'oxidació d'un substrat de proteïna luciferina, catalitzat per l'enzima luciferasa. Aquesta proteïna és diferent en cada organisme, de manera que la llum emesa resulta diferent segons l'espècie.
En definitiva, són diversos els projectes que volen il·luminar aprofitant els arbres i sense necessitat de consum d'energia.
Però... Quins efectes té la introducció de nanopartícules d'or en l'interior de les fulles dels arbres? Té efectes secundaris? Contraindicacions? Està clar que els dubtes que sorgeixen front descobriments d'aquest tipus són múltiples i la reacció escèptica davant la manipulació d'elements naturals és evident i comprensible. Esperem que en breu aquestes investigacions passin a ser una realitat que ens permeti il·luminar els nostres espais públics de manera eficient i sostenible. I considerant que estem en Nadal, aprofitar així per donar un aire més festiu als nostres carrers, sense necessitat de llums decoratives addicionals. Continuarem informant... al llarg de l'any 2011. Bones festes!
Foto de la fitxa © mrhayata
Foto de portada © Paul Dex