El sistema alimentari de Catalunya està subjecte als canvis que es produeixin en el mercat mundial d'aliments. Moltes institucions internacionals alerten del risc d'una crisi alimentària global de gran magnitud que seria provocada principalment per un increment molt significatiu en la demanda d'aliments –estimat en un 60% per la FAO-. El creixement accentuat de la població, un augment de poder adquisitiu d'àmplies capes de la població als països en vies de desenvolupament i el canvi de dieta que això pot comportar en serien les causes. A aquests fenòmens s'hi sumen els impactes del canvi global sobre la producció agroalimentària i l'escassetat de recursos naturals cada cop més evident.
A Catalunya, la pressió de la societat sobre els recursos i el model de consum també condicionen en gran mesura el sistema productiu. Per això l'informe Mengem Futur del CADS planteja un acord amb tots els actors del sistema alimentari català que es desenvolupi una estratègia de caràcter interdepartamental i intersectorial. Aquesta estratègia ha de tenir com a objectius mantenir la capacitat productiva del sistema alimentari, avançar cap a mètodes de producció més sostenibles, reforçar la resiliència del sistema alimentari al canvi global, impulsar les dietes més saludables d'acord amb la tradició de la dieta mediterrània, reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, vetllar perquè tothom pugui accedir a una alimentació en quantitat i qualitat suficient i incentivar la recerca i les pràctiques d'innovació al sector.
L'informe Mengem Futur s'ha elaborat amb la participació de destacats experts en matèria alimentària i ha estat dirigit per tres consellers del CADS: Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Viladrich, catedràtica del Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida.
El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible és l'òrgan d'assessorament al Govern de la Generalitat en l'àmbit de la sostenibilitat que està adscrit al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Aquesta setmana el director del CADS, Arnau Queralt, ha estat present, juntament amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, al High-Level Political Forum on Sustainable Development de les Nacions Unides a Nova York per presentar el full de ruta del Govern de la Generalitat per a l'Agenda 2030.