Font: Diputació de València
Les ajudes de REACCIONA passen de 5 a 14 milions d'euros per a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Els Ajuntaments ja poden sol·licitar les ajudes des de demà 16 de juliol fins a quaranta dies hàbils.
Les ajudes de la convocatòria REACCIONA publicada hui en el BOP, incrementan de 5 a 14 milions en la convocatòria actual, ja que com explica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l'Àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, “estem en emergència climàtica. És per això que les administracions hem d'assumir la nostra responsabilitat i actuar aplicant mesures transformadores a través de la planificació estratègica REACCIONA”.
#Reacciona és la convocatòria d'ajudes de l'#ÀreadeMediAmbient de @dipvalencia per a la #mitigació i l’#adaptació al #canviclimàtic.
— Reacciona pel clima (@reaccionaxclima) July 20, 2020
14 M€ per a transformar els nostres pobles en espais més saludables i habitables.
https://t.co/k29odhizgh
Sol·licituds fins 9/09 pic.twitter.com/YuBeRXsSYL
La convocatòria REACCIONA té com a objectiu ajudar econòmicament als municipis de la província de València en la posada en marxa de projectes relacionats amb l'energia, la mobilitat, la gestió de residus, la natura i l'estalvi d'aigua.
La primera línia és la mitigació i s'inverteix un milió i mig d'euros per a potenciar l'autoconsum en els equipaments municipals i així afavorir la transició cap a un model energètic renovable, autosuficient i local.
També es millora l'eficiència energètica destinant 155.000 euros per a l'elaboració de certificacions energètiques d'edificis públics i es manté la subvenció d'1 milió d'euros per a la renovació de les flotes municipals amb vehicles elèctrics.
En matèria de residus, es destinen 300.000 euros per a la implantació de Plans Locals de Gestió de Residus, una eina de diagnosi i participació ciutadana per a prioritzar la reducció i aconseguir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus autonòmic.
Així mateix, s'inverteixen 100.000 euros per a la redacció de projectes de vies de ciclovianants i, segons explica la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, “estos itineraris vertebren, fomenten la mobilitat activa i acosten la ciutadania a la natura”.
La segona línia estratègica de REACCIONA és l'adaptació. Adaptar-nos és assumir que el canvi climàtic ja és ací i que ens hem de preparar per a ser menys vulnerables. Per este motiu es duplica la inversió, fins a arribar als 4 milions d'euros, en gestió i conservació dels boscos, planificació territorial, restauració i reforestació, prevenció d'incendis, control i eliminació d'espècies invasores, protecció de sòls... Estes actuacions generen ocupació i són essencials per a mantindre viu el territori.
A més, es triplica el pressupost respecte a l'any passat per a millorar la xarxa d’abastament i sanejament amb la finalitat de reduir les pèrdues d'aigua potable, facilitar la reutilització i minimitzar els vessaments d'aigües residuals als rius i platges. Prop de 7 milions d'euros en el cicle integral de l'aigua.
La tercera línia estratègica de REACCIONA és l'educació climàtica mitjançant el programa 50/50, dotat amb 160.000 euros. A través de tallers pràctics es pretén reduir el consum energètic de les escoles amb la participació de tota la comunitat educativa.
REACCIONA és cohesió enfront del canvi climàtic i el full de ruta per a transformar els nostres pobles i ciutats en espais més saludables i habitables.