Font: Mancomunitat Penedès-Garraf i Canal Blau
L’objectiu és impulsar la bioeconomia donant a conèixer les oportunitats que ofereix la gestió del bosc al Penedès-Garraf.
Més de 50 persones van assistir a la jornada tècnica «La Bioeconomia del Bosc» organitzada per la Mancomunitat Penedès-Garraf, en què es van compartir i donar a conèixer diverses experiències que es duen a terme en el boscos del territori i que són font de noves oportunitats ambientals i d’economia circular. En la jornada es van presentar diversos exemples d’èxit empresarial i es va poder visitar la xarxa de calor de biomassa d’Olivella així com exemples de bosc gestionat sobre el terreny.
En la sessió el president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, i la vicepresidenta de l’àrea de Gestió Forestal, Marta Verdejo van presentar la marca Som Bosc com un projecte que neix per promoure la creació d’aquest sector econòmic al voltant de la gestió forestal, donant visibilitat a les actuacions existents i fent que sorgeixin noves oportunitats.
Que és Som Bosc
La gestió forestal comporta uns clars beneficis ambientals, com ara la prevenció d’incendis o l’ús de la biomassa com a font d’energia renovable, però també ofereix un seguit d’alternatives econòmiques als propietaris del bosc, que poden obtenir guany econòmic a partir de la venda dels productes forestals, la producció i comercialització de subproductes com ara les plantes aromàtiques, la mel, la tòfona o els bolets i fins i tot, a partir d’altres activitats de turisme i lleure vinculades al bosc i la natura, com ara els parcs de tiroleses, les passejades o els itineraris guiats.
L’obtenció de la biomassa com a font d’energia renovable, és un clar exemple de com la gestió del bosc permet recuperar un sector econòmic i crear nous llocs de treball associats a l’economia circular. «Tenim demanda d’aquesta energia i la vegueria Penedès disposa d’un gran massa forestal», va assegurar la vicepresidenta Marta Verdejo. «Aquest model ens ajudaria a ser més sostenibles i garantir una millor gestió dels nostres boscos. Tenim tots els recursos a l’abast i volem aprofitar-los. A través de Som Bosc, des de la Mancomunitat Penedès-Garraf volem començar a caminar en aquest sentit per generar tots aquestes sinergies amb propietaris, entitats, empreses privades i Ajuntaments, i avançar cap a la diversificació de la nostra economia i la recuperació dels recursos naturals».
En aquest sentit, l’ens ha sol·licitat també el suport de la Diputació de Barcelona per a la construcció d’un centre logístic de biomassa que doni servei a l’Alt Penedès i el Garraf, una proposta que ha estat rebuda molt favorablement.
Amb una estratègia compartida i mancomunada, es vol promoure un model de gestió forestal que vetlli per la conservació de l’ecosistema dels boscos i augmenti la seva resiliència, però que també aprofiti les possibilitats que ofereix la bioeconomia per a que sigui un sector econòmicament viable i augmentar així la superfície de bosc gestionada a les nostres comarques. Sergi Vallès, president de la Mancomunitat va assenyalar que «necessitem de la col·laboració entre els diferents agents del territori per impulsar aquest nou model de gestió forestal».
Bioeconomia al Penedès-Garraf
Aquests dies, a Castellví de la Marca, l’Associació de Propietaris Forestals Serralada Prelitoral del Penedès, està duent a terme treballs de gestió forestal en unes 50 hectàrees de bosc. L’associació va néixer l’any 2005 fruit de la necessitat de restaurar les finques forestals afectades pels incendis. Ara, l’entitat compta amb 80 associats d’una vintena de municipis i poden actuar sobre unes 4.500 hectàrees de bosc.
Ferran Rosés és el secretari de l’associació.
L’associació ha signat un conveni de col·laboració amb els ajuntaments, la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona per poder dur a terme treballs com els que s’estan fent ara a Castellví. Per a aquests propietaris, és fonamental gestionar els boscos per prevenir el risc d’incendi, però també necessiten que la seva gestió sigui rendible econòmicament.
En 25 anys s’ha duplicat la quantitat de fusta que hi ha als boscos catalans però, per contra, Catalunya només s’autoabasteix de productes provinents de la fusta en un 18%. Segons Francesc Cano, director adjunt del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, apunta que els boscos són una part molt important del territori i que s’han d’articular mecanismes que hi permetin actuar per generar activitat econòmica sostenible però també per tenir un bosc més saludable i resilient a l’emergència climàtica.
L’obtenció de la biomassa com a font d’energia renovable és un clar exemple de com la gestió del bosc permet recuperar un sector econòmic i crear nous llocs de treball associats a l’economia circular.
A Biomassa Gran Penedès són especialistes en instal·lacions d’energies renovables i fa anys que treballen amb la fusta com a font d’energia.
Justament a causa de la crisi energètica i l’encariment dels preus hi ha molta demanda de pellet a Europa i això ha provocat també que pugi el cost del producte.
Tot i així, l’encariment del preu del gas i l’electricitat ha fet que moltes inversions en renovables, sistemes aerotèrmics i calderes de biomassa es recuperin molt abans del que es preveia inicialment.
La gestió forestal comporta uns clars beneficis ambientals, com ara la prevenció d’incendis o l’ús de la biomassa com a font d’energia renovable, però també ofereix un seguit d’alternatives econòmiques als propietaris del bosc, que poden obtenir guany econòmic a partir de la venda dels productes forestals, la producció i comercialització de subproductes i fins i tot, a partir d’altres activitats de turisme i lleure vinculades al bosc i la natura.
Més informació i reportatge del Canal Blau a l'enllaç.