La nova Biblioteca de Vic serà un edifici sostenible i accessible

07/12/2017 - 22:14
Fabiana Palmero, Toni Casamor i Susagna Roura

Fabiana Palmero, Toni Casamor i Susagna Roura

La Biblioteca Joan Triadú va acollir dues sessions de presentació a la ciutadania de la nova Biblioteca de Vic, que es construirà en el solar on hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil al Passeig de la Generalitat.

Al mateix temps, es va fer un retorn a la ciutadania de les idees que van sorgir en el seu dia per a incloure en la construcció d’aquest equipament i se’n van poder aportar de noves per poder incloure al projecte executiu final d’obra que s’està gestant des del passat 20 d’octubre i que es preveu presentar-lo pels volts de la Diada de Sant Jordi.

Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme, Susagna Roura, regidora de Cultura, i Toni Casamor de l’estudi d’arquitectes BCQ, responsable de la construcció del nou edifici, van presentar la proposta de construcció del nou edifici de la biblioteca a la ciutadania i al mateix temps, van recollir les aportacions del públic assistent. Per la seva banda, l’arquitecte Toni Casamor, de l’estudi BCQ Arquitectes, va detallar les característiques del nou equipament cultural de la ciutat.

Palmero va remarcar que “la nova biblioteca està pensada perquè doni servei a Vic però també a la resta de la comarca. Serà un punt de cohesió entre els dos històrics Vics”. En aquest sentit, el riu actuarà d’eix vertebrador de molts equipaments de la ciutat, com l’Atlàntida, les Adoberies o el nou equipament cultural.

En aquest sentit, Susagna Roura va subratllar que en aquest nou equipament s’hi ubicaran usos municipals i es buscarà que tots els espais que contingui siguin polivalents per a què se’n pugui fer un ús intensiu.

Projecte arquitectònic participatiu

La biblioteca estarà projectada en forma d’ela, en un solar que ocupa uns 4.000 m2. Comptarà amb cinc plantes, cadascuna destinada a usos diferents.

L’entrada a la biblioteca serà per la banda del Passeig de la Generalitat. La part davantera de l’edifici estarà ocupada per un jardí en què s’hi plantaran 11 arbres que seran batejats amb els noms de les persones que van perdre la vida en l’atemptat terrorista de l’any 1991, en aquesta mateixa ubicació.

L’arquitecte Toni Casamor va afirmar que “l’emplaçament té una càrrega emocional que no es pot obviar, però també ha de servir d’element cohesionador entre els diferents barris de Vic”.

El jardí de la biblioteca estarà dissenyat en forma de suau pendent, fet que facilitarà l’accés simultani a la planta baixa i a la planta semisoterrada de l’edifici. Això permetrà que la biblioteca disposi de pràcticament dues plantes baixes, que són les que tenen per norma general un ús més intensiu.

Pel que fa al disseny dels espais, Casamor va explicar que “s’han pres en consideració les peticions de la ciutadania pel que fa a la dimensió i a la distribució dels espais de la biblioteca, buscant la màxima comoditat dels usuaris. Les biblioteques ja no són magatzems de llibres, sinó que compleixen altres funcions, i s’ha tingut en compte en aquest disseny”.

Un edifici sostenible i accessible

La biblioteca es construirà seguint els estàndards més elevats de sostenibilitat. L’estratègia emprada en el disseny d’aquest edifici ha estat en primer lloc reduir la demanda energètica, en segon lloc la utilització de sistemes d’alta eficiència i en últim lloc l’aportació d’energies renovables amb l’objectiu final d’augmentar la seva autosuficiència energètica. Així, es procurarà acostar-se als criteris dels edificis de consum pràcticament nuls.

Durant tot el primer any de funcionament de l’equipament s’implantarà un sistema de gestió energètica que inclourà la creació d’indicadors de consum energètic, el seguiment energètic a partir del monitoratge d’aquests consums energètics, i la formació a usuaris i mantenidors.

El nou equipament estarà lliure de barreres arquitectòniques i també hi haurà un ascensor per facilitar la mobilitat dins l’edifici.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

La tercera edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de febrer al recinte firal El Sucre amb un programa molt extens d’activitats sobre l’autoconsum energètic i la bioconstrucció.  

Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí