La qualitat de l’aire a Catalunya

20/05/2024 - 09:52

Publicació de l'informe d’avaluació "La qualitat de l’aire a Catalunya 2023 – Xarxa Automàtica"

Dels contaminants avaluats per la xarxa automàtica, es compleixen els objectius de qualitat de l'aire de NO2, PM2,5, SO2, CO i benzè. L’ozó troposfèric presenta algun incompliment d’algun objectiu de qualitat de l’aire, mentre que les PM10 presenten una superació del valor límit diari. Hi ha una superació de l'objectiu de qualitat de l'aire semihorari de sulfur d'hidrogen.

 


 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya acaba de publicar l'informe d’avaluació de la qualitat de l’aire 2023 de la xarxa automàtica. Amb les mesures obtingudes durant el 2023, el diòxid de nitrogen, les partícules PM2.5, el benzè, el diòxid de sofre i el monòxid de carboni mostren nivells de concentració que compleixen els objectius de qualitat de l’aire de la normativa, i tenen nivells que es troben per sota dels màxims permesos.

El 2023 ha estat el primer any de la sèrie històrica (fora del 2020 i 2021, en els quals va haver afectacions a la mobilitat per la pandèmia de COVID-19), en el qual es compleix el valor límit anual de diòxid de nitrogen. 

Durant l’any 2023, els contaminants que han presentat algun incompliment dels objectius de qualitat de l’aire han estat tres: material particulat de diàmetre inferior a 10 μm (PM10), l’ozó troposfèric (O3) i sulfur d'hidrogen (H2S). S’ha enregistrat una superació del valor límit diari de PM10, mentre que per a l’ozó troposfèric, s’ha superat el llindar d’informació, el valor objectiu per a la protecció de la salut humana i el valor objectiu per a la protecció de la vegetació. S'ha produït una superació de l'objectiu semihorari de sulfur d'hidrogen.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article
Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una nova eina web per seguir l’evolució de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Butlletí