L’Ajuntament de Deltebre rep un premi per la gestió dels residus i les campanyes de conscienciació ambiental que està duent a terme

06/02/2022 - 19:44

L’Ajuntament de Deltebre ha estat reconegut amb un accèssit en la XVII edició dels Premis Ciutat Sostenible, que des de fa 18 anys lliura la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i amb la col·laboració de ECOEMBES.

Aquests premis esdevenen un reconeixement als municipis i ens supramunicipals de l’Estat espanyol que han apostat per projectes i actuacions dirigides per a potenciar la sostenibilitat. L’Ajuntament de Deltebre ha quedat finalista conjuntament amb l’Ajuntament de Córdoba en la categoria de Gestió de Residus. Altres ajuntaments que també han estat premiats són el de Màlaga, Santander, Orense, Parla, Ibi, Viladecans o el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha estat present i ha participat en el lliurament dels premis, ha destacat que “aquest guardó és un reconeixement a tota la feina que hem estat realitzant durant aquests darrers anys per a millorar el servei d’escombraries i la gestió dels residus al nostre municipi”. L’alcalde ha rebut el premi de la mà del secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán.

L’Ajuntament de Deltebre ha estat valorat per l’aposta que està realitzant aquests darrers anys, conjuntament amb el servei d’Imatge de Poble que es gestiona a través de la UTE Deltebre, formada per les empreses Innovia Coptalia i Fornós Contenidors, per l’educació i conscienciació ambiental. En aquest sentit, cal recordar que l’Ajuntament de Deltebre gestiona directament el servei de residus des de finals de 2018, després de recuperar la gestió pròpia de la recollida de residus que estava delegada al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). 

Exemples recents d’aquestes campanyes en són el joc Deltebre Recicla, que està dirigit als xiquets i xiquetes, però també la implementació de cartelleres electròniques amb missatges i recomanacions ambientals, o la pàgina web deltebrereciclat.cat, o bé les diferents publicacions i vídeos emesos a les xarxes socials.

A tot això se suma una millora del servei, que s’ha concretat amb la ubicació de fins a 170 nous contenidors, com també un augment del nombre de vegades que els camions buiden aquests contenidors, i de l’horari d’obertura de les dues deixalleries municipals. Tot això facilita que les dades de reciclatge hagin augmentat al voltant d’un 12% des de l’any 2017, tot i que es seguirà treballant per augmentar aquestes dades. 

Tota aquesta acció va lligada a una forta aposta per la millora de la sostenibilitat i neutralització de l’emergència climàtica. El propi servei de gestió de residus incorpora Gas Liquat de Petroli en una part de la seva flota, però també cal remarca que aquest estiu l’Ajuntament de Deltebre ha instal·lat més de 800 plaques fotovoltaiques en equipaments municipals, que se sumen a les diferents actuacions que caminen en aquesta línia: carregadors elèctrics, canvi d’enllumenat a LED a la via pública i equipaments, etc.

Paral·lelament, en el marc de la sessió plenària del dimecres vinent, el Govern municipal durà a aprovació l’agenda d’Acció Climàtica de Deltebre. Un full de ruta per a fixar l’horitzó del municipi amb criteris de sostenibilitat i tenint en compte els objectius de desenvolupament sostenible establerts per Nacions Unides.

Soler ha estat acompanyat pels regidors de Polítiques Ambientals i Platges, Kilian Franch i Joan Lucas, i també pel representant de la UTE d’Imatge de Poble, Innovia Coptalia – Fornós Contenidors, Josep Fornós.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix EbreDeltebre

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Butlletí